Luna Iunie este recunoscută ca fiind una în care ploile își fac simțită din plin prezența. Doar că anul acesta și-a făcut de cap de tot. După temperaturi în prag de caniculă, ne-a dat cu furtuni și ploi cu grindină. Și ce grindină, că a dat mari bătăi de cap celor care dețin culturi pe pământurile patriei.
Vreamea deosebit de caldă a făcut ca acest an să fie unul atipic și pentru culturile de lavandă, care, de obicei ajungeau la maturitate la sfârșitul lui iunie începutul lui iulie. Temperaturile crescute însă, au dus la o explozie de mov și de parfumuri deosebite mult mai devreme. Dar a fos mult mai bine așa, pentru că ajunse la maturitate, plantațiile de lavandă au rezistat mai bine în fața furiei naturii dezlănțuite în urmă cu două-trei săptămâni.
Cum s-a dezvoltat plantația de la Filipești
Povestea din Foișorul cu Lavandă de la Filipești a început acum 8 ani, când băcăuanul Sorin Iordache a început să planteze, împreună cu soția sa, câteva fire de lavandă pe un teren moștenit. De la an la an lucrurile au evoluat, lucru consemnat chiar și de noi în urma unor vizite la fața locului. Anul trecut nu am reușit să ajungem în zonă, dar anul acesta a fost altfel și am observat lucruri noi. În primul rând, plantația s-a mai extins, ajungând acum la o suprafață de 2.200 de metri pătrați, iar intenția lui Sorin Iordache este de dublare a suprafeței cultivate în următorii ani, evident dacă lucrurile vor merge pe un făgaș normal. Și foarte important, extinderea culturii s-a făcut prin înmulțirea butașilor proprii. Așa cum am scris și în anii trecuți, lavanda de la Filipești este angustifolia, soiul Munsted și după recoltare fie este prelucrată în vederea obținerii uleiului de lavandă, fie este uscată și poate fi transformată în pernuțe sau săculeți ca plante aromatice sau chiar în ceai. Uleiul de lavandă din Foișorul cu Lavandă din Filipești este testat an de an la Institutul din Piatra Neamț iar de câțiva ani acest produs este atestat.
Și dacă am ajuns în zona în care vorbim despre ce se produce la Foișorul cu Lavandă din Filipești, Sorin Iordache a explicat că, în primă fază, producția lor constă în ulei esențial cu apă de lavandă, după care începe diversificarea: pe parte de aromoterapie, ceară și lumânări, ceaiuri sau siropuri de lavandă și multe altele, de o calitate superioară, în procesul de producție fiind introduse și alte ingrediente care fac diferența. E mai dificil să exprimi experiența asta prin cuvinte, ea trebuind testată pe simțurile fiecăruia.
Locul în care se deschide o altă lume
Poate că nu toată lumea rezonează cu diferitele și variatele produse din lavandă. Dar o vizită în lanul cu lavandă ar putea să îți schimbe percepțiile despre anumite direcții din viața ta. Posibil să sune pompos, dar experiența este unică. Foișorul cu Lavandă din Filipești este locul unde te poți conecta cu natura altfel. Înconjurat de culori extraordinare, de un aer curat și o liniște deranjată doar de cântecul păsărelelor sau zumzetul albinelor ce trebăluiesc din când în când prin lanul cu lavandă. E senzația aceea de liniște și pace, de încărcare cu o energie ce îți deschide o poftă nebună de viață. Nu mai pui că este un loc perfect de imortalizare a unor momente deosebite în fotografii, amintiri de neuitat.
Ca și în anii din urmă, și acum se organizează fel de fel de activități și întâlniri, în natură, în mijlocul lanului cu lavandă. Deja s-au organizat șezători cu copiii din Filipești, eveniment în cadrul căruia cei mici au realizat coronițe, ornări cu lavandă, evantaie, etc. Iar din această săptămână se dă startul unor noi evenimente, intitulate „Seri în Lanul de Lavandă”, evenimente programate zilnic între orele 17.00 – 20.00, la care poate participa orice iubitor de natură și frumos, dar și cei care au pur și simplu nevoie de relaxare, de „o gură de oxigen”. În cadrul acestor „Seri”, vizitatorii pot să respire un aer curat, să facă fotografii, să mănânce cireșe și zmeură crescute la fața locului și să facă cunoștință cu produsele din lavandă obținute din pământul de la Filipești.
Cum ajungem la Foișorul cu Lavandă
Sunt convins că fiecare vizitator la Foișorul cu Lavandă va trăi în mod diferit această experiență. Eu nu pot decât să te invit să o trăiești. Iar pentru asta îți dăm coordonatele. Foișrul de Lavandă se află la intrarea în comuna Filipești, prima la dreapta când vii dinspre Bacău. Există un indicator spre Cotul Grosului. Iar dacă o să trăiești această experiență, poate o să o împărtășești și cu noi…
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.