22 octombrie 2024
ActualitateA fost sfințit Monumentul Eroilor din satul Mărăști

A fost sfințit Monumentul Eroilor din satul Mărăști

Noul Monument al Eroilor Neamului din satul Mărăști (comuna Filipeni) a fost sfințit luni, 17 iunie, de un sobor de preoți sub protia părintelui protopop de Bacău, Eugen-Ciprian Ciuche. Monumentul a fost ridicat în zona unde va fi reconstruită Biserica „Adormirea Maicii Domnului” după ce fosta biserică de lemn a fost mistuită de un incendiu în anul 2022.

La eveniment, alături de preoți și de săteni au venit și primarul comunei Filipeni, Rodica Ambrosie, președintele Filialei Județene Cultul Eroilor, Dănuț Voicu, prim-vicepreședintele Cristinel Aioanei și secretarul filialei, Petru Done.



Monumentul a fost ridicat pentru a se cinsti și astfel memoria zecilor de Eroi originari din Mărăști, căzuți la datorie în Războiul de Independență și în cele două Războaie Mondiale prin care a trecut România.

Manifestarea a început cu un ceremonial religios, urmat de sfințirea apei și de pomenirea Eroilor și a continuat cu rostirea unor alocuțiuni și cu un scurt program artistic susținut de un grup de elevi din comună, alături de care s-a aflat și solista de muzică populară Mihaela Iordache Farcaș.

Despre însemnătatea ridicării acestui monument și a sfințirii lui, despre istoria perioadelor în care au avut loc cele trei războaie, dar și despre datoria noastră de a nu-i uita pe Eroi au vorbit părintele protoiereu, președintele Filialei județene Cultul Eroilor, primarul comunei Filipeni, parohul bisericii din Mărăști, părintele Daniel-Adrian Popoiu, și Constantin Boboc – unul dintre inițiatorii proiectului de ridicare a Monumentului.

La monument au făcut de gardă doi militari ai Jandarmeriei, iar un al treilea militar, trompetist, a dat onorul.

La final au fost oferite trei „Distincții de vrednicie” pentru contribuția la ridicarea acestui monument, trimise de IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului – una primarului Rodica Ambrosie, una lui Constantin Boboc, fiu al satului Mărăști și unul dintre acționarii cunoscutei firme Barleta Internațional din Bacău, și una (post-mortem) donatorului suprafeței de teren pe care se află acum Monumentul. De asemenea, Filiala județeană Cultul Eroilor a acordat o Plachetă de recunoștință preotului paroh Daniel-Adrian Popoiu.

Tot la final, la monument au fost depuse coroane de flori.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img