18 octombrie 2024
Cultură„Zilele Culturii Călinesciene” refac gloria culturală a Oneștiului

„Zilele Culturii Călinesciene” refac gloria culturală a Oneștiului

Viața culturală a municipiului Onești și-a recăpătat strălucirea prin revigorarea tradiționalelor reuniuni literare „Zilele Culturii Călinesciene” și organizarea celei de a LII-a ediții, după o întrerupere impusă doar de anii recentei Pandemii. Evenimentul a avut loc, timp de două zile (14 și 15 iunie), la Biblioteca Municipală „Radu Rosetti”, organizat de Fundația Națională G. Călinescu, în parteneriat cu Primăria Onești și în colaborare cu Institutul de Istorie și Teorie Literară (IITL) „G. Călinescu”, din București, și Colegiul Național „Dimitrie Cantemir”. Iar partenerii media ai evenimentului au fost Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala Bacău, publicațiile „Deșteptarea”, „Ateneu” și „Amprenta de Onești”, precum și Plus Tv și Exclusiv Tv. Această ediție a avut loc în prezența poetul, profesorului și promotorului cultural C. Th. Ciobanu, președintele fondator al Fundației „G. Călinescu” și care a poziționat Oneștiul în fruntea listei de evenimente culturale din România.

 



Manifestările au debutat, vineri dimineața, la Colegiul „Cantemir” cu o sesiune de prezentări de carte și de publicații literare și culturale organizată sub titlul „Fenomenul cultural la zi”. A avut loc o veritabilă „Ștafetă a cărților”, în care Florina Pârjol a vorbit despre volumul „Iorgu” al lui Adrian Jicu, iar despre volumul „Păpădia electrică„ și „Scrâșnetul dinților”, scrise de Șerban Axinte, a vorbit Adrian Jicu. La rândul său, Șerban Axinte ” a prezentat „volumul „Sisteme de fixare și prindere” și „Cronica Akasha” de Ștefania Mihalache. La final, Emilia Boghiu a vorbit despre excepționalul volum „Petre Ispirescu” din colecția îngrijită de Gabriela Gîrmacea și dedicată autorilor și compozitorilor clasici români, iar despre volumul „Trandafir G. Djuvara” de Mihail Dumache a vorbit chiar Gabriela Gîrmacea.

În aceeași sesiune de prezentări, Carmen Mihalache, Ștefan Radu, Dumitru Brăneanu, Mădălina Miron și Darius Oprea au vorbit despre publicațiile „Ateneu”, „Plumb”, „Foaia de cultură Luminile Locului” și revista „Divanul”.

 

Reuniunea principală a „Zilelor Culturii Călinesciene” au avut loc la Biblioteca „Rosetti”, la care au participat primarul Adrian Jilcu, prof. univ. dr. Lucian Chișu – directorul IITL, Dumitru Brăneanu – președintele Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România, prof. dr . Ionel Oprișan – fost cercetător științific la IITI (inclusiv sub conducerea lui G. Călinescu), director general al Grupului editorial Saeculum I.O și generalul Vasile Jenică Apostol – vicepreședinte al Fundației.

Reuniunea a fost deschisă cu salutul primarului Adrian Jilcu și alocuțiunile prof. dr. Emilia Boghiu – președintele executiv al Fundației „Călinescu” și Ionuț Tenie – directorul Bibliotecii „Rosetti”.

Tot la deschidere, prof. dr. Bogdan Romandaș, vicepreședinte al Fundației, a făcut un interesant și documentat istoric al reuniunilor „Zilele Culturii Călinesciene”, manifestări care au debutat în 1969 și care au adus în Onești aproape toată floarea literaturii române din cei peste 50 de ani în care au avut loc.

Un moment emoționant a fost cel în care a fost acordat „Premiul pentru întreaga carieră” poetului, profesorului și promotorului cultural C. Th. Ciobanu, distincție înmânată de primarul Oneștiului, în aplauzele și uralele îndelungate ale întregii asistențe. Iar secretarul general al Fundației „Călinescu”, prof. Gabriel Fornica-Livada, a făcut un portret și un Laudatio celui premiat.

 

G. Călinescu 125

 

Pentru că pe 19 iunie se împlinesc 125 de ani de la nașterea lui G. Călinescu, reuniunea de la Onești a găzduit și un veritabil colocviu omagial, la care au vorbit prof. univ. dr. Nicolae Mecu (prin transmisie online), prof. univ. dr. Lucian Chișu, conf. univ. dr. Ioan Dănilă și dr. Ionel Oprișan.

La final a avut loc vernisajul expoziției de sculptură „In memoriam Vlad Ciobanu”, ai cărei curatori au fost Ion și Alexandru Ciobanu, și despre care au vorbit Emilia Boghiu, Ion Ciobanu și Gabriel Fornica-Livada. Vernisajul a fost urmat de un concert cameral de vioară și pian susținut de Raluca Dobre și Edit Arva, din Iași.

 

Călinescu recitit

 

Organizatorii „Zilelor Culturii Călinesciene” și-au propus, în acest an, să dezbată și aspectele care au marcat și încă marchează opinii cu privire la opera marelui G. Călinescu. Au organizat un colocviu, moderat de Lucian Chișu, în care și-au exprimat astfel de opinii criticii literari Șerban Axinte, Adrian Jicu, Iuliana Barna, Ștefania Mihalache, Ionel Oprișan, Florina Pîrjol și Sorina Rîndașu, dar au venit unele opinii și din sală.

Colocviul a fost precedat de o evocare a personalității regretatului prof. univ. dr. Dumitru Irimia, lingvist și filolog , eminescolog și autor al unor gramatici și studii universitare de stilistică funcțională a limbii române. Prezentarea a fost făcută de Emilia Boghiu și Lucian Chișu.

Și pentru că nu au putut fi ocolite nici acum accentele referitoare la efectele de până acum sau cele viitoare ale tehnologiei AI, un experiment interesant a fost făcut de Ion Vaciu (Founder / President la Digital Transformation Council Romania), propus participanților chiar pe propriile telefoane mobile.

 

„Poetul în cetate”

 

Tradiția „Zilelor Culturii Călinesciene” s-a remarcat în fiecare an și prin impresionantele recitaluri de poezie susținute chiar de autori, între care au fost mereu și mari nume ale acestui gen literar. Și în acest a avut loc un astfel de recital, susținut de Șerban Axinte, Adrian Ierulescu, Ștefania Mihalache, Sorina Rîndașu, Constanța Caităr, Cornel Galben, surprinzătoarea Doina Ionescu, Cristina Iscru, Ion Moraru, Celestina Mitroiu, Ștefania Pușcalău și Andrei Spoială. Din buchetul de poeme nu a lipsit unul al cărui autor este chiar C. Th. Ciobanu.

 

Iar pentru că pe 15 iunie s-au împlinit 174 de ani când Mihai Eminescu a trecut în Eternitate, marele poet a fost evocat și în intervențiile vorbitorilor la colocviile reuniunii de la Onești. De altfel, manifestările s-au încheiat cu o provocare a publicului pentru a se marca această comemorare.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img