În cursul lunii mai, autoritățile din județul Bacău au efectuat ample acțiuni de control în diverse domenii ale relațiilor de muncă și securității în muncă, rezultând într-un număr semnificativ de amenzi și sancțiuni aplicate către angajatori. Potrivit datelor furnizate de inspectorii de muncă, au fost verificați în total 189 de angajatori, iar concluziile acțiunilor de control sunt următoarele:
În domeniul relațiilor de muncă, au fost inspectați 114 angajatori cu un număr total de 5,688 salariați. În urma verificărilor, au fost aplicate 24 de sancțiuni contravenționale, constând în 12 avertismente și 12 amenzi, însumând 122,100 lei. Printre principalele încălcări sancționate s-au numărat munca fără forme legale, pentru care au fost aplicate 5 sancțiuni în valoare de 100,000 lei.
În același domeniu, au mai fost constatate și sancțiuni pentru nerespectarea legislației privind munca suplimentară, munca de noapte, repausul săptămânal și registrul general de evidență a salariaților în format electronic.
În ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă, au fost controlați 75 de agenți economici, iar pentru 59 de neconformități depistate au fost aplicate 33 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 261,000 lei, alături de 23 avertismente. De asemenea, au fost înregistrate 25 de comunicări de evenimente, dintre care 21 au avut ca rezultat incapacitate temporară de muncă și 4 au fost soldate cu decesul salariaților.
Printre principalele nereguli sancționate în domeniul securității și sănătății în muncă s-au numărat nerealizarea măsurilor dispuse anterior, instruirea necorespunzătoare, lipsa controlului medical, neîntocmirea planului de prevenire și protecție, precum și utilizarea de echipamente de muncă necorespunzătoare.
În cadrul acțiunilor desfășurate, au fost înregistrate 134 de sesizări, toate fiind soluționate în mod corespunzător. Cele mai multe reclamații au vizat neplata unor drepturi salariale (112 sesizări), urmate de încălcări ale legislației muncii referitoare la concedieri individuale, munca nedeclarată, neplata orelor suplimentare și refuzul angajatorilor de a elibera adeverințe. De asemenea, au fost înregistrate 15 sesizări privind condițiile necorespunzătoare de muncă sau accidente de muncă nedeclarate.
Acțiunile de control continuă să fie o prioritate pentru autoritățile competente, având ca obiectiv asigurarea respectării legislației în domeniul relațiilor de muncă și a standardelor de securitate și sănătate în muncă, în beneficiul tuturor salariaților din județul Bacău.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.