22 octombrie 2024
Actualitate60 de ani de la catastrofa aviatică din pădurea dintre Chetriș și...

60 de ani de la catastrofa aviatică din pădurea dintre Chetriș și Coteni

Joi, 13 iunie 2024, la ora 7.15, se împlinesc 60 de ani de la tragicul accident aviatic în care o aeronavă TAROM de tip LI-2P s-a prăbușit în pădurea dintre Chetriș și Coteni, la doar câțiva kilometri de Aeroportul Bacău. Acest eveniment a marcat profund comunitatea locală și istoria aviației românești, lăsând în urmă amintiri dureroase și un monument care să cinstească memoria celor pierduți.

Detaliile accidentului

În acea dimineață fatidică, avionul s-a izbit de un stejar secular, rupt în bucăți de impactul violent. Printre victime s-au numărat oameni tineri, inclusiv o mamă care a murit cu copilul ei de sub un an în brațe, încercarea de a-l proteja fiind zadarnică. Singura persoană care a scăpat a fost un pasager care a pierdut cursa.



Martorii din Coteni, sat vecin cu locul tragediei, au relatat că avionul a făcut un zgomot ciudat cu câteva minute înainte de prăbușire și că a atins cu elicea un copac de pe vârful unui deal, continuându-și apoi drumul haotic până la impact.

Eforturile de recuperare

Zona fiind la acea vreme greu accesibilă, transportul cadavrelor și al epavei s-a realizat cu ajutorul căruțelor localnicilor, pe parcursul a două zile. Trupurile neînsuflețite și resturile avionului au fost duse la București, iar la locul accidentului a fost ridicat un monument din beton, cu o placă de marmură inscripționată cu numele celor decedați și data prăbușirii. Monumentul includea și o cruce de stejar înaltă de 2 metri și o pală de elice.

Comemorarea și reconstruirea monumentului

În 2011, Silviu Iacobeanu, din Buhoci, a descoperit locul accidentului și rămășițele vechiului monument. Inspirat de ceea ce a găsit, a decis să afle mai multe despre tragedie și să refacă memorialul. După trei ani de căutări prin arhive și la diverse autorități, a apelat în 2015 la ziarul Deșteptarea pentru a atrage atenția publicului.

În urma articolului, Gabriel Niculescu, pilot TAROM și nepotul maiorului Constantin Niculescu, una dintre victimele zborului, a luat legătura cu Iacobeanu. Împreună, au vizitat locul tragediei și au devenit prieteni. Gabriel i-a furnizat primele fotografii cu avionul prăbușit și întreg, și l-a ajutat să localizeze mormintele echipajului la cimitirul Bellu.

Eforturile recente

Cu toate informațiile adunate, Silviu Iacobeanu a dorit să reconstruiască monumentul, dar s-a lovit de obstacole birocratice și lipsă de fonduri. În luna mai 2023, l-a cunoscut pe Adi Ciobanu, care s-a arătat dispus să strângă bani pentru a putea realiza noul monument.

Astfel, eforturile lor comune au dus la inițierea unui proiect de refacere a memorialului, cu scopul de a păstra vie amintirea celor 26 de victime ale catastrofei aviatice din 1964.

Monumentul a fost gata în 2022. Acum, Silviu Iacobeanu a făcut rost de o roată a unui avion de același tip cu cel care s-a prăbușit în 1964 și vrea să o integreze în monument.

Astăzi, la 60 de ani de la acel tragic eveniment, comunitatea își amintește de cei care și-au pierdut viața și de eforturile depuse pentru a le onora memoria. Monumentul reprezintă nu doar o amintire a tragediei, ci și un simbol al solidarității și al respectului față de cei care nu mai sunt printre noi.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img