Circa 300 de etnici germani din toată țara și numeroși invitați ai lor au fost, în perioada 6-9 iunie, oaspeții municipiului Moinești, care a găzduit cea de a XII-a reuniune a Forumului Democrat al Germanilor (FDG) din România – Regiunea Extracarpatică. Între participanți s-au aflat numeroși tineri și elevi, inclusiv din Moinești și din Bacău.
La deschiderea manifestărilor, care a avut loc vineri, 7 iunie, la Clubul „Lira”, au fost prezenți dr. Paul Jürgen Porr – președintele FDG România, deputatul Ovidiu Ganț, dr. Klaus Fabritius – președintele FDG-Regiunea Extracarpatică și primarul Valentin Vieru. Au fost prezenți, de asemenea, Carmen Coblis – directorul executiv al FDG-Regiunea Extracarpatică și Carol Britz – președintele FDG Moinești, dar și Viorel Costea – șeful Serviciului Cultură, Tineret, Sport și Mediu de Afaceri al Primăriei Moinești. Comunitatea germană din Bacău a fost reprezentată de președinta Mihaela Brunhuber și de carismaticul Urlich Brunhuber – secretarul organizației, fotoreporter și corespondent la cunoscuta publicație germană „Deutsche Zeitung”.
Forumul – moderat de Carmen Coblis – a debutat, vineri, cu o suită de manifestări care au avut loc după un tur de oraș și după prezentarea unui scurt documentar în care au fost prezentate cele mai importante proiecte de modernizare a municipiului Moinești din ultimii ani. Participanții au fost salutați de Paul Jürgen Porr, de Ovidiu Ganț, de Klaus Fabritius, de Carol Britz, de primarul Valentin Vieru și de Viorel Costea.
Suita de mesaje de salut a fost urmată de lansarea cărților „Ochi-de-Aur“ – scrisă de Alina Pistol, „Omul, Pământul, Veșnicia“ – album foto de Toni Pal și „Fantezie și Realitate“ – album de Doina Hlinka, Gustav Hlinka și dr. Klaus Fabritius, toate tipărite în 2023 și 2024 de Editura „Honerus” din Sibiu.
De asemenea, au fost vernisate, la Galeria de artă „Geneza”, expoziția de pictură cu lucrări ale membrilor FDG Reșița și expoziția filatelică a președintelui FDG Reșița, Erwin Joseph Țigla.
Maraton de muzică și dansuri germane
Prima zi a evenimentelor s-a încheiat cu un maraton de circa cinci ore de muzică (din care nu au lipsit polcile și valsurile specifice culturii germane) și de teatru. Pe scenă au urcat formațiile de dansuri „Enzian” (din Iași), „Edelweiss” tineret și seniori (Vișeu de Sus) și „Enzian” (Reșița), Corurile „Donaustimmen” (Galați), „Quodlibet” (București), „Edelweiβ” (Câmpulung Moldovenesc), „Franz Stürmer” (Reșița) și „Heilige Anna” (Vișeu de Sus) și Grupul vocal-instrumental „Edelweiβ” (Piatra Neamț). De asemenea, au cântat solista Mara Iliescu (Piatra Neamț), Miruna Godoci – elevă de la Colegiul Național de Artă din Bacău, care a interpretat câteva piese la marimba, eleva Maria-Nectaria Popa, din Moinești – care a interpretat Fantesie-Impromptu de Franz Schubert, melodie care i-a adus, recent, Premiul al-II-lea la Concursul International „Micul virtuoz”, iar excepționalul acordeonist prof. Doru Sascău, din Bacău, a cântat câteva polci și valsuri germane.
La final, pe scenă a urcat Trupa de teatru „Wahnsinn”, din București.
Zece ani de dansuri germane la Moinești
Un moment special al programului artistic și unul dintre motivele pentru care această ediție a reuniunii FDG a fost organizată la Moinești a fost prezența pe scenă a Formației de dansuri „Sonnenschein” (Rază de soare) din acest municipiu, care a fost sărbătorită la zece ani de la înființare, alături de profesorii și de foști ei membri.
De asemenea, un moment special a fost și cel în care președintele FDG i-a înmânat medicului Klaus Fabritius, membru fondator al FDG București, cea mai înaltă distincție a Forumului, „Medalia de aur” (Die Goldene Ehrennadel – Medalia de aur a onoarei), iar pe scena Forumului a fost rostit, cu acest prilej, un Laudatio.
Sâmbătă, 8 iunie, participanții au vizitat Salina de la Târgu Ocna, Palatul Ghika din Comănești și Palatul Știrbei din Dărmănești.
Următoarea reuniune a FDG va avea loc la Constanța.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.