22 septembrie 2024
SportAtletismul băcăuan, la Europenele de Seniori de la Roma

Atletismul băcăuan, la Europenele de Seniori de la Roma

Sportivii Bianca Ghelber (SCM Bacău), Nicolae Alexandru Soare (CSM Bacău), Alin Firfirică, Alin Anton și Ștefania Uță (toți de la CSM Onești) și antrenorii Mihaela Melinte și Teodoru Agachi vor reprezenta județul la întrecerile continentale ce vor debuta în acest weekend în capitala Italiei

Aleargă, aruncă, antrenează



Atletismul băcăuan este de Europene. Și la Europene. Mai exact, la Campionatele Europene de Seniori ce se vor desfășura între 7 și 12 iunie la Roma. La cea de-a 26-a ediție a întrecerilor continentale (a doua din istorie care e găzduită de capitala Italiei) vor concura 1559 de atleți din 48 de țări: 798 la masculin, 761 la feminin. România se va prezenta cu 23 de sportivi (15 la feminin și opt la masculin) și 12 antrenori. Bacăul este bine reprezentat sub tricolor, cinci din cei 23 atleți fiind legitimați la cluburi din județ: Bianca Ghelber (SCM Bacău/ CSA Steaua, antrenori Mihaela Melinte și Mirela Țermure; proba: aruncarea ciocanului), Nicolae Alexandru Soare (CSM Bacău, antrenor Cristina Alexe; proba: semimaraton), Alin Firfirică (CSM Onești/ CSA Steaua, antrenor Teodoru Agachi; proba: aruncarea discului), Alin Anton (CSM Onești, antrenor Carmen Ghilase; proba: 110 metri garduri) și Ștefania Uță (CSM Onești/ CS Vâlcea 1924, antrenor Alina Enescu; proba: 400 metri garduri). Mai mult, Mihaela Melinte va fi la Roma nu numai în calitate de antrenoare a Biancăi Ghelber, ci și a sulițașului Alex Novac (fost la CSM Bacău), iar în proba de 1500 metri, pentru România se va prezenta la start băcăuanca Petonela Simiuc, actualmente legitimată la CSM Constanța. De notat că, pe lângă finalele și medaliile puse în joc, Europenele de la Roma constituie și un ultim criteriu de calificare la Olimpiada de la Paris, biletele pentru Franța fiind puse în joc până pe 30 iunie. Miză importantă!

Suporteri de suflet pentru Bia

Competiția continentală care va debuta vineri, 7 iunie, pe stadionul „Olimpico” din Roma, va reuni la start nouă campioni mondiali laureați la ediția de anul trecut, de la Budapesta și 34 de campioni europeni ce s-au impus la Munchen 2022. Printre campionii en-titre prezenți la Roma se află și Bianca Ghelber, deținătoarea titlului european la aruncarea ciocanului. Atleta antrenată la SCM Bacău de Mihaela Melinte este deja calificată la Olimpiada de la Paris; o presiune în minus pentru ea. Postura de campioană europeană, însă, o obligă să țină steagul sus la Roma. Și să arunce ciocanul departe, cât mai departe. Așa cum a făcut-o în mai multe rânduri anul acesta, un an care i-a adus un rezultat de 74.,06 (recordul personal este de 74.18, stabilit la Olimpiada din 2021, la Tokyo) cu ocazia Grand Prix-ului Continental Tour Gold desfășurat în Kenya, la Nairobi, pe 20 aprilie. Chiar dacă la antrenamentele din ultimele săptămâni, ciocanul a cam făcut fițe, Bianca Ghelber nu-și face griji. Și asta pentru că, la fel la Munchen 2022, în tribune, la Roma, îi va avea ca principali suporteri pe soțul său, Vio și pe fiica sa, Victoria. „Cu asemenea susținători, pot sta liniștită. Și la Roma, dar și la Paris”, a mărturisit  Bia, care sâmbăta trecută a împlinit 34 de ani. Și, ca de atâtea și atâtea ori în viață, ziua de naștere și-a aniversat-o în cantonament. Marele cadou și l-ar putea face singură. Luni, 10 iunie, de la orele 21.30, atunci când este programată finala probei feminine de ciocan, calificările urmând să aibă loc duminică, 9 iunie.

Ștefi Uță, cea mai tânără participantă

Primul reprezentant al Bacăului care va intra în concurs va fi aruncătorul de disc Alin Firfirică. Oneștean de adopție, discobolul de 28 de ani antrenat de Teodoru Agachi traversează un sezon fast, încununat cu câștigarea Cupei Europei din primăvară, din Portugalia. Firfirică va concura în ziua de debut a Europenelor, vineri 7 iunie, atunci când proba masculină de aruncare a discului programează atât seriile de calificări, cât și finala ce va avea loc seara, la ora 21.00. Așa cum aminteam. Firfirică nu este singurul reprezentant al CSM Onești la CE de Seniori de la Roma. Alături de el concurează, doi „gardiști”: Alin Anton, la 110mg și Ștefania Uță, la 400 mg. Vâlceană de origine, Ștefi Uță este legitimată de mai multă vreme la CSM Onești, directorul clubului de pe Trotuș, Ingrid Istrate, pariind pe calitățile ei încă de la bun început: „Copila aceasta va ajunge departe”. Pronostic just: Ștefi a ajuns departe, ea fiind, la doar 16 ani, cea mai tânără participantă dintre toți cei 1559 de atleți care se vor întrece la Europenele de Seniori de la Roma, detaliu subliniat și de site-ul oficial al competiției. Vice-campioană a Festivalului Olimpic al Tineretului European în 2023 la 400 metri garduri, Ștefi, născută pe 6 octombrie 2007, este, așadar, mezina celei de-a 26-a ediții a CE de Seniori. La polul opus, în calitate de veterană absolută a competiției se prezintă aruncătoarea de disc din Franța, Melina Robert-Michon, care va împlini 45 de ani pe data de 18 iulie.

Soare, ce bine ar fi fost pe…ploaie

CSM Bacău mizează la Roma pe Alexandru Nicolae Soare. Un nume predestinat să lumineze cariera sportivă a „CSMeului” în vârstă de 32 de ani. Și, în cazul, acestei ediții a Europenelor, să arunce… limbi de foc, în ciuda plafonului de nori care se pare că va acoperi cerul Romei duminică, 9 iunie, atunci când se va derula proba lui Alex, semimaratonul. „Am studiat atent prognoza meteo. Duminica trecută, la Roma erau doar 17 grade și ploaie ușoară: vreme ideală pentru a alerga o probă lungă precum semimaratonul. Pe 9 iunie, când voi concura eu, se anunță, în schimb, 30 de grade. Va fi înorat, ce-i drept, dar va fi cald rău. În august anul trecut, când am participat la Mondialele de la Budapesta am alergat în cea mai călduroasă zi a verii din Ungaria, la 38 de grade. Asta-i bafta mea”, a zâmbit Alex Soare, care se va mai confrunta cu două probleme, ambele legate de traseu: se aleargă în bună măsură pe o suprafață dificilă (piatră cubică), iar circuitul, care parcurge o parte din cele șapte coline ale Romei, este, firește, cu diferențe de nivel. „Va fi greu, dar voi încerca să dau totul, în speranța unui Personal Best, adică să cobor sub 63 de minute. Vedem”, a concluzionat Alex Soare. Noi îi ținem pumnii. Lui ca și tuturor celorlalți reprezentanți ai atletismului băcăuan la Europenele ce vor debuta vineri. Desfășurându-se în Italia, la Roma, nu putem decât să strigăm: „Forza Romania! Daje, Bacău!”.

 



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img