22 octombrie 2024
ActualitateZiua Republicii Italia, sărbătorită în Bacău cu emoție și bucurie

Ziua Republicii Italia, sărbătorită în Bacău cu emoție și bucurie

Pe 2 iunie, italienii din întreaga lume sărbătoresc Ziua naţională, cunoscută şi acceptată ca Ziua Republicii.

Cu această ocazie, în întreaga Italie au loc manifestări omagiale, culturale, sportive, depuneri de coroane cu flori la Mormântul Soldatului Necunoscut și la Altarul Patriei, un loc iubit și venerat de toți italienii.



La fel ca în toată lumea, şi italienii din România au sărbătorit Ziua Republicii, în oraşele unde sunt constituite asociaţii ale etniei au fost organizate întâlniri ale membrilor şi familiile acestora, spectacole, vizionări de filme, lansări de carte, agape prieteneşti. 2 iunie fiind duminică, cea mai mare parte a manifestărilor s-au organizat luni, 3 iunie, așa cum s-a întâmplat și în Bacău.

Ca în fiecare an, italienii, descendenți ai celor care au venit pe aceste meleaguri acum două secole, și-au dat întâlnire la Pensiunea Studio, din centrul Bacăului, fiind întâmpinați de Silviu Niță, președintele Filialei Bacău a Asociaţiei Italienilor (RO.AS.IT). De toate vârstele, eleganți și emoționați, împreună au cântat Imnul Italiei – Il Canto degli Italiani („Cântecul italienilor”) sau Fratelli d’Italia („Frați italieni”), cum mai este cunoscut, și Imnul României.

Alături de membrii asociației italienilor au fost și membri ai altor etnii care trăiesc în Bacău (un exemplu de solidaritate și respect), Vasile Agop – președinte al Sucursalei Bacău a Uniunii Armenilor, Mihaela Brumhuber – președinte al Filialei Bacău a Forumului Democrat German, Marieta Hârțescu, inspector școlar pentru minorități, din partea Partidei Romilor Bacău, și doamna dr. Corina Grimberg, reprezentant al Comunității Evreilor din Bacău.

A fost prezent, răspunzând invitației gazdelor, și primarul Bacăului Lucian-Daniel Stanciu Viziteu care, presat de activitățile din campania electorală, a transmis foarte grăbit, felicitări națiunii italiene, italienilor stabiliți în Bacău, mulțumindu-le pentru contribuția importantă și de valoare la dezvoltarea și afirmarea Bacăului.

Cuvinte frumoase a rostit și Ozana Kalmuski, muzician, pianistă la Filarmonica băcăuană, evocând momente din desele ei vizite în Italia, multe cu ocazia susținerii unor concerte, promițând că, la următoarea întâlnire, le va cânta frumoase melodii ale unor celebri compozitori italieni.

În același cadru, președintele Silviu Niță a prezentat momente importante, semnificative și determinante ale istoriei poporului și statului italian, punând accent pe procesul de democratizare a statului, culminând cu referendumul din 1946, care a stabilit ca forma de guvernare să fie republica, astfel că ziua de 2 iunie este considerată Ziua Republicii, zi în care s-a născut Italia contemporană, modernă.

La fel ca în fiecare an, organizatorii au pregătit invitaților o surpriză, anul acesta fiind un reportaj filmat în zona Portofino, celebra stațiune din nord-vestul Italiei, care a încântat pe cei prezenți, stârnind emoții și amintiri. A urmat un moment așteptat, o scurtă ședință de fotografii, care vor rămâne amintire peste ani, păstrate pe panourile din sala de întâlnire dar și în albumele personale.

Seara de 3 iunie 2024, s-a încheiat cu o agapă prietenească, ocazie de a depăna amintiri, de a evoca povești, mai ales că fiecare are înaintași, bunici, părinți, rude aici, sub lespedele cimitirelor băcăuane, oameni care au marcat viața și destinul celor care au ales să trăiască pe pământul României, îmbogățind, totodată, istoria, economia și civilizația acestor locuri.

La mulți ani, Italia! La mulți ani tuturor italienilor!

 

 

 

.

 



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img