5 noiembrie 2024

Arhitecții au dezbătut, în Bacău, „Pactul verde european în context transfrontalier”

Arhitecții membri ai Filialei Teritoriale Bacău-Neamț a Ordinului Arhitecților din România (OAR) și invitații lor arhitecți și urbaniști din toată țara și din alte trei state – Republica Moldova, Ucraina și Țările de Jos – au dezbătut, timp de două zile, la sfârșitul săptămânii abia încheiate, Pactul verde european în context transfrontalier” și „Noul bauhaus european” – în condițiile în care Stilul Bauhaus a devenit unul dintre cele mai influente curente de arhitectură modernistă. Reuniunea „Forumului zonal de arhitectură și urbanism MOLDOVA REPER 2030”, dedicat proiecției de viitor a teritoriului Moldovei de pe ambele maluri ale Prutului, a ajuns astfel la a VII-a ediție și a fost deschisă de arh. Liliana Bârgu și de alocuțiunile arhitecților Dan Ababei – președintele Filialei OAR și Iurie Povar – președintele Uniunii Arhitecților din Republica Moldova, director al Institutului Național de Cercetări și Proiectări „Urbanproiect” din Chișinău.

 



Forumul s-a adresat arhitecților și urbaniștilor, dar și studenților, tematica abordată și-a propus să cuprindă cât mai larg exercitarea profesiei, dar s-a adresat și societății civile în calitate de beneficiar al actului de arhitectură, precum și autorităților și publicului larg.

 

Tema generală a reuniunii a fost axată pe trei subiecte.

Prima dezbatere, „Infrastructura verde, relația orașului cu apa”, a fost moderată de arh. Viorel Ștefan Boiciuc, iar participanții au fost arhitecții Nicolae Țarălungă – director al Institute for Housting and Urban Development Studies România, din București, Sorin Gabrea – directorul general al Western Outdoor, din București, Valeriu Balaban – președintele Filialei Centru-Sud a Uniunii Arhitecților din Republica Moldova, Mircea Mogan – Senior Associate la UNStudio, din Amsterdam și Kateryna Gerych – dr. arh. assistent la Departamentul de Urbanism al Facultății de Arhitectură, Construcții și Arte Decorative și Aplicate „Iuri Fedkovici” din Cernăuți.

A doua dezbatere, „Comunitatea și sportul”, moderată de arh. Ioana Cucu – vicepreședintă a Filialei OAR, i-a adus la rampă pe arhitecții Alexandra Vîrlan – Senior Associate la UNStudio din Amsterdam, Svetlana Dogotaru – arhitect șef al Municipiului Chișinău, Nataliya Horbachova – de la ”Three-A Studio” din Cernăuți (aistentă la Departamentul de Urbanism al Facultății de Arhitectură, Construcții și Arte Decorative și Aplicate „Iuri Fedkovici”) și Iurie Povar.

Iar a treia dezbatere, „Regenerarea spațiilor urbane” a fost susținută de arhitecții Georgeta Gabrea – directoarea Capitel Avangarde din București, Diana Marin – arhitect șef al municipiului Bacău, Oleksandr Hryhorchuk – de la Biroul de Arhitectură „AB.Hrihorchuk” din Cernăuți și de Teo Naval – de la „OldArchitecture” din Chișinău.

O prezentare aparte și incitantă a fost făcută de tânăra arhitectă Andreea Robu Movilă – DS „Birou de arhitectură”, tema prezentării fiind „Neurourbanismul. Proiectare asistată de computare afectivă prin EEG”.

 

Și la această ediție a Forumului zonal, elevi ai Colegiului Național de Arte „George Apostu”, de la secția Arhitectură, coordonați de prof. arh. Iuliana Geliman, au expus proiectele lor de finalizare a studiilor. De asemenea, un cvartet al elevilor de la același Colegiu au susținut, în prima zi, un scurt program de muzică simfonică. Iar la finalul celei de a doua zile, în tradiționalul de acum spectacol „DIALOGUL ARTELOR”, a avut loc un recital de jazz.

În a treia zi a reuniunii, în cadrul secțiunii „ORAȘUL VĂZUT DE APROAPE” participanții au vizitat orașul Târgu Neamț și, evident, cetatea medievală de aici.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri