la compania Aerostar, din Bacău, a fost inaugurat, joi, 30 mai, primul Centru Național de Mentenanță pentru sistemul de rachete HIMARS, ca rezultat al colaborării cu renumita companie Lockheed Martin. Din Bacău se va asigura, astfel, mentenanța și suportul tehnic necesar pentru a se consolida capacitatea operațională a Armatei României. La evenimentul de joi au participat, alături de conducerea Aerostar și Directorul General Alexandru Filip, și partenerii de la Lockheed Martin, împreună cu Ray Piselli – vicepreședinte pentru afaceri internaționale, dar și oficialități naționale și locale, între care ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr.
Noul centru va spori gradul de disponibilitate operațională pentru sistemele HIMARS operate de România și de partenerii săi din NATO și consolidează relația între compania globală de apărare și industrie aerospațială Lockheed Martin și Aerostar. Compania din Bacău colaborează deja în activități similare de mentenanță pentru flotele de elicoptere Black Hawk și de avioane F-16 ale României.
Noul centru se bazează pe succesul unor acțiuni similare desfășurate deja de Aerostar și sprijină continuitatea mentenanței pentru echipamentele esențiale pentru apărare. România va beneficia de operațiuni de suport pentru flota HIMARS a forțelor terestre, iar acestea vor fi efectuate pentru România de către inginerii și tehnicienii de la Aerostar.
Sistemele HIMARS ale României oferă o capabilitate de descurajare credibilă în sprijinul apărării și securității naționale. HIMARS este un sistem testat în luptă, care asigură o descurajare împotriva agresiunilor și crește semnificativ capabilitățile aliaților NATO și din întreaga lume. Este transportabil prin intermediul aeronavelor C-130 și a altor aeronave mai mari, pentru o desfășurare rapidă, și poate lansa rachete ATACMS, Precision Strike Missile și GMLSR, inclusiv varianta cu rază de acțiune extinsă – ER GMLRS. În 2021, România a devenit primul utilizator european al HIMARS.
Lockheed Martin este alături de România de peste 25 de ani și este astăzi un partener strategic pentru apărarea națională, industrie și mediul academic. Compania este angajată într-un parteneriat cu România printr-o varietate de programe de apărare și securitate, inclusiv pentru avioane militare, apărare antirachetă, sisteme de foc de precizie, radare și pregătire a piloților.
Implicarea companiei include și legături cu instituții academice, cum ar fi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, unitate care studiază aplicațiile inteligenței artificiale pentru a sprijini securitatea națională, asistența umanitară și intervenția în caz de dezastre.
Ray Piselli: „La Lockheed Martin suntem mândri de parteneriatul nostru strategic de lungă durată cu România, care oferă colaborări semnificative ce stimulează inovația și reziliența pentru a îmbunătăți baza industrială de apărare a acestei țări.”
Alexandru Filip, director general al Aerostar: „Evenimentul de joi extinde și mai mult relația noastră strategică cu Lockheed Martin, un lider mondial în domeniul aerospațial și al apărării. Această relație sprijină Aerostar cu noi capabilități și cunoștințe tehnice și ne poziționează ferm în lanțul global de aprovizionare al Lockheed Martin, ceea ce ar putea deschide ușa către noi și interesante oportunități în viitor.”
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.