Că va veni războiul știm asta, am scris deja și avem o mulțime de argumente. Dar e posibil ca războiul care vine să fie unul nuclear, ceea ce complică situația.
În principiu, știți, probabil, în urma anunțurilor Franței și Angliei că vor transfera trupe și arme mai puternice în Ucraina, ministrul de externe Serghei Lavrov i-a convocat pe ambasadorii britanici și francezi, pe care i-a avertizat că Rusia va răspunde cu toată forța necesară dacă vor avea loc astfel de acțiuni.
În paralel, președintele Putin a anunțat că Rusia va efectua un exercițiu militar pentru a-și testa capacitatea de a desfășura și lansa arme nucleare tactice. Adică testarea gradului de pregătire a unităților și personalului care încarcă rachetele și conduce lansatoarele, desfășurarea diferitelor unități la punctele de tragere desemnate, fiecare dintre aceste acțiuni având ca scop verificarea pregătirilor pentru sarcinile care le compun.
În esență, un asemenea exercițiu transmite un semnal. Semnalul a fost auzit, însă, Occidentul a supralicitat. Trei instalații de avertizare timpurie ale sistemului de apărare nuclear al Rusiei au fost atacate. Un radar din regiunea Voronej, unul în Krasnodar și o instalație din Crimeea.
Să facem o paranteză. Echilibrul nuclear din timpul războiului rece a fost menținut pe baza doctrinei MAD – Distrugerea Mutuală Asistată. Practic, fiecare parte avea pregătite rachete nucleare pentru a le trage spre inamic dacă primea semnale că inamicul a tras cu rachete nucleare. Pentru aceasta a fost nevoie de construirea de instalații de avertizare timpurie, astfel încât cel atacat să aibă timp să-și desfășoare armele și să tragă înainte de a fi lovit.
Or, distrugerea instalațiilor de avertizare înseamnă reducerea capacității de răspuns nuclear. Iar doctrina militară rusă spune clar că atacarea capacităților de răspuns nuclear ale țării este un motiv suficient pentru un răspuns cu armele nucleare.
În acest moment încă este neclar dacă atacul capacităților de avertizare ale Rusiei este o idee americană sau este parte doar din încercarea Ucrainei de a escalada conflictul, forțând Rusia să execute lovituri nucleare cu scopul de a determina Occidentul s-o atace.