Pe măsură ce conflictul din Ucraina se dezvoltă, cu o ofensivă rusă care nu pare să poată să fie oprită, răspunsul Occidentului – și aici intrăm și noi – este să facă mișto de ruși. Nu în mod oficial; la nivel de autorități se folosește un alt limbaj și o altă abordare; dar la nivelul manipulării prin rețelele sociale, se poate identifica un numitor comun: acțiunile militare rusești sunt ridiculizate, armamentul rusesc este luat la mișto iar răspunsul rusesc la transformările militare este luat în balon.
Poate ați văzut cum mistourile se rostogolesc în piața publică cu privire la decizia rușilor de a monta un fel de acoperișuri pe turela tancurilor pentru a le proteja de drone. În ciuda faptului că au apărut și imagini cu tancurile israeliene care au apelat la aceeași soluție, publicul occidental este îndemnat să ridiculizeze această idee. Nici nu vreau să mă gândesc unde suntem noi în această ecuație; totuși, având în vedere că noile tancuri rusești ies din fabrică dotate cu acest gen de copertină și, în plus, cu dispozitive de război electronic împotriva dronelor, acest lucru ar trebui să ne pună pe gânduri.
În ultimii doi ani s-au făcut tot felul de experimente militare în Ucraina iar rușii au capacitatea analitică și tehnică de a implementa soluții la problemele întâmpinate. Vrem, nu vrem, modul în care se duce un război s-a schimbat; o dronă de câteva mii de dolari poate distruge un tanc de câteva milioane. Și acesta este doar unul dintre exemple. Mai putem vorbi despre imposibilitatea acumulării de trupe și tehnica de luptă din cauza omniprezenței dronelor de recunoaștere și a sateliților, de folosirea intensivă a bombelor „de alunecare” lansate de la zeci de kilometri de linia frontului, utilizarea artileriei cu proiectile ghidate prin satelit, saturarea apărării AA cu drone și rachete-momeală și așa mai departe.
Aș vrea să cred că aceste lucruri se studiază în structurile noastre de stat-major și se caută soluții pentru contracarare; dar sunt sceptic având în vedere subordonarea noastră față de aliatul strategic care ne cere să donăm Ucrainei până și rachetele AA comandate și plătite. Războiul trebuie luat în serios și trebuie tratat ca atare.
Propaganda nu câștigă războaie, doar le amână deznodământul cu prețul creșterii pierderilor umane și economice. Avem exemplul de anul trecut, când propaganda a făcut lumea să creadă că ofensiva ucraineană îi va arunca pe ruși până dincolo de granițe; rezultatul a fost zeci de mii de morți inutile și pierderi în materie de armament și muniții.
În ceea ce privește alianțele noastre, să nu uităm că în cinci ani, din 1939 până în 1944 am schimbat de trei ori părțile: de la alianța cu Anglia și Franța, la alianța cu Germania ca să ajungem, în final, la alianța cu URSS.