În perioada 20 – 24 mai a.c., se desfășoară evenimentul „Săptămâna prevenirii criminalităţii”, organizat la nivel național de Poliţia Română.
„Săptămâna prevenirii criminalităţii” implică organizarea unor activități preventive, obiectivele vizate fiind sensibilizarea cetățenilor cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție, precum și prezentarea consecințelor ce decurg din comiterea de infracțiuni.
Evenimentul va avea un caracter unitar, tematica fiind din domeniile de referinţă selectate în baza priorităţilor Poliţiei Române pentru anul 2024.
În intervalul 20 – 24 mai a.c., la nivelul tuturor subunităţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău se vor desfăşura activităţi structurate pe domenii de prevenire, fiecare zi având o alta temă, după cum urmează:
- 20 mai – Activităţi dedicate prevenirii victimizării minorilor;
- 21 mai – Activităţi dedicate siguranței on-line;
- 22 mai – Activităţi dedicate prevenirii violenţei domestice;
- 23 mai – Activităţi dedicate prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului;
- 24 mai – Activităţi dedicate prevenirii disparițiilor de minori/ plecărilor voluntare.
Prin temele abordate în cadrul evenimentului „Săptămâna prevenirii criminalităţii”, poliţiştii doresc să concentreze un număr mare de întâlniri cu cetăţenii într-o perioadă de timp bine determinată, astfel încât, în colaborare cu parteneri – autorităţi locale, unităţi de învăţământ sau mass-media, cetăţenii să fie informaţi despre necesitatea adoptării unei conduite preventive în vederea reducerii riscului de victimizare.
„Săptămâna prevenirii criminalităţii” debutează astăzi, 20 mai, cu activități dedicate prevenirii victimizării minorilor. Polițiștii de prevenire participă la activitatea ”Încătușăm ușa violenței, descătușăm curajul de a spune NU” în cadrul proiectului ”Împreună zicem STOP violenței” în colaborare cu C.J.R.A.E. Bacău, componentă a programului ”Împreună prindem curaj” al Ministerului Educației, inițiat de Colegiul Tehnic ”Dimitrie Ghika” Comănești.
Proiectul își propune desfășurarea de activități preventive în rândul elevilor, dar și workshopuri cu profesori și părinți, cu scopul îmbunătățirii coeziunii între factorii umani implicați în procesul educațional și instituțiile publice, în vederea susținerii sociale și emoționale a victimelor faptelor de violență.
Activitatea ”Încătușăm ușa violenței, descătușăm curajul de a spune NU” are ca scop sporirea securității și prevenirea violenței ca fundament al unui climat de siguranță în comunitatea școlară a Colegiului Tehnic ”Dimitrie Ghika” Comănești. Prin acest demers, organizatorii au vizat concretizarea procesului de educare antivictimală a membrilor comunității școlare în colaborare cu polițiștii de prevenire și reducerea vulnerabilității prin îmbunătățirea abilităților sociale și emoționale ale elevilor.
Tot astăzi au fost desfășurate activități și în Programul ,,Şcoala Siguranţei Tedicu scopul informării copiilor cu privire la potenţialele pericole şi furnizarea de soluţii prin metode educative, adecvate vârstei lor.
Beneficiarii proiectului sunt elevii de clasa a I-a, aceștia fiind la începutul unei etape importante a vieții, etapă în care se vor confrunta cu provocări noi și se vor regăsi în situația în care vor fi nevoiți să ia primele decizii fără ajutorul părinților.
Activitățile au demarat cu aproximativ 100 de elevi din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2 și Liceului Tehnologic din Dărmănești și vor continua la nivel județean pe întreaga perioadă de desfășurare a evenimentului.