18 octombrie 2024
SportCSM Bacău- FC Bacău: cine merge la „baraj”?

Fotbal/ Liga a III-a

CSM Bacău- FC Bacău: cine merge la „baraj”?

Sâmbătă, derby-ul băcăuan de pe „Letea” va decide ce echipă o va însoți pe Bucovina Rădăuți în semifinalele barajului de promovare. „CSMeiii” au la dispoziție două rezultate din trei, în timp ce „alb-roșii” sunt condamnați la victorie. A doua clasată din play-off-ul Seriei 1 va da piept în semifinale cu lidera din Seria 2, Metalul Buzău

Ultimele 90 de minute în play-off-ul Ligii a III-a. 90 de minute care vor decide, sâmbătă, pe „Letea”, a doua echipă din Seria 1 ce o va însoți pe lidera Bucovina Rădăuți în semifinalele barajului de promovare în eșalonul secund. Indiferent de deznodământul de pe „Letea”, un lucru este bătut în cuie: Bacăul va avea o reprezentantă la „baraj”. Rămâne de văzut doar care va fi aceasta: CSM sau FC? Cele două formații băcăuane se prezintă la duelul direct, din ultima etapă a play-off-ului Seriei 1, cu același număr de puncte: 39. Golaverajul este de partea FC Bacău, însă acest criteriu nu are niciun fel de importanță. Și asta pentru că, la egalitate de puncte, avantajată este echipa cu o clasare superioară în sezonul regulat. Altfel spus, CSM Bacău. În aceste condiții, sâmbătă, „CSMeii” lui Cristi Popovici au la dispoziție două rezultate din trei pentru a termina play-off-ul pe locul secund și pentru a merge la „baraj”. FC Bacău, în schimb, are o singură variantă pentru a termina în fața concitadinei: victoria. Un derby de 1, X sau 2?



„Chiar dacă ne avantajează și remiza, este clar că nu vom juca la egal”, a declarat antrenorul CSM Bacău, Cristi Popovici, care a adăugat: „În ciuda tututor problemelor cu care ne-am confruntat –din ianuarie încoace am trăit un adevărat chin- iată că am ajuns să depindem doar de noi pentru a merge la barajul de promovare. Ne dorim să ajungem acolo, iar prezența în semifinale ar fi o răsplată pentru acești jucători care, repet, au îndurat un adevărat chin în ceea ce privește condițiile financiare și de pregătire”.

Popovici are perfectă dreptate. În urma deciziei Primăriei de a înjumătăți bugetul întregului club pe 2024, din iarnă încoace, fotbaliștii de la CSM Bacău au parcurs un autentic Vietnam. Mai întâi au picat transferurile propuse, apoi a căzut varianta cantonamentului montan, pentru ca ulterior, lipsa banilor să ducă la tăierea primelor, a meselor asigurate de club și a locurilor de cazare. Și asta nu a fost tot, echipa lui Adăscăliței, Unghianu și Corban trezindu-se nu doar în imposibilitatea de a efectua necesara refacere după efort, ci și a unui simplu duș după antrenamente!

„Dacă nici măcar apă să facă băieții un duș nu a fost vreme de aproape două săptămâni, vă puteți da seama cam care a fost starea de spirit… Cu toate acestea, grupul a dat dovadă de un caracter formidabil, ajungând, iată, la un pas de semifinale, motiv pentru care merită toate aprecierile”, a mărturisit managerul secției de fotbal, Relu Damian, cel care, alături de antrenorul Cristi Popovici a reușit să mențină barca la suprafață.

O barcă amenințată să ia apă din toate părțile, o barcă având mereu un echipaj incomplet (să amintim doar de absența, pe termen relativ lung, a unui jucător exponențial precum Aftanache), o barcă bombardată inclusiv din interior (nu de staff și echipă, ci de consilieri care mai de care mai „binevoitori”), dar o barcă aflată acum aproape de a ieși la limanul… „barajului”. De partea cealaltă, FC Bacău a ilustrat o cu totul altă realitate. Una profesionistă. În ton cu proiectul demarat în 2014 de Cristi Ciocoiu și care a făcut din Academia proprie un brand de succes.

Reușitele la nivel de juniori au căpătat consistență și în planul echipei de seniori, care, în ediția 2023-2024- prima disputată în Liga a III-a sub nume propriu- a demonstrat un progres constant. Pașii făcuți de „alb-roșii” au fost corecți, constanți și bine măsurați. În iarnă, „trupa lui Costel Enache s-a întărit prin aducerea lui Coajă, Cimbru și, în special, a lui Gabi Cîrstean, al cărui transfer (contra-cost, atenție!) ar putea constitui un important „boom” pe viitor. „Veteranii”, indiferent că a fost vorba de Vraciu, Drugă ori Chirilă au pus umărul și piciorul de câte ori a fost nevoie, în timp ce tinerii jucători s-au dovedit în real progres.

În fapt, acesta a fost și obiectivul nostru principal, de a progresa de la o etapă la alta”, a declarat, în mai multe rânduri, antrenorul FC Bacău, Costel Enache. Iar rezultatele au dat dreptate tehnicianului, FC Bacău fiind echipa cea mai performantă în play-off-ul Seriei 1.

Concret, „alb-roșii” au acumulat cele mai multe puncte, 15, cele mai multe victorii, patru, cele mai puține înfrângeri, una, la fel ca și lidera Bucovina, afișând și cel mai bun golaveraj: 9-3. Totodată, din cele patru meciuri directe cu CSM Bacău din campionat (două în sezonul regulat și două în play-off), elevii lui Costel Enache au câștigat nu mai puțin de trei. De văzut dacă FC Bacău se va impune și în acest ultim derby al sezonului sau dacă nu cumva spiritul de luptă al „commando”-ului CSM Bacău va reuși să aibă câștig de cauză. Sigur este doar că Bacăul va avea o reprezentantă la „baraj”.

Iar la fel de cert este că, indiferent dacă aceasta se va numi CSM sau FC, ea va porni cu șansa a doua în semifinale, acolo unde va da peste forța numită Metalul Buzău. În final, o ultimă precizare: FC Bacău are drept de promovare în liga secundă, ca urmare a unei modificări ROAF efectuată în urmă cu doi ani într-un Comitet Executiv al FRF care a suspendat regula ce îngrădea dreptul de promovare în caz de cesiune. Dacă FC Bacău sau CSM Bacău sau Bacăul, în general, ca oraș, este pregătit – la nivel fotbalistic și de infrastructură- pentru accederea în Liga a II-a în 2024, aceasta este însă o cu totul altă discuție.

 

Seria 1/ Play-off

Programul ultimei etape/ sâmbătă, 18 mai, ora 18.00: CSM Bacău- FC Bacău, Știința Miroslava- Bucovina Rădăuți.

Clasament

1 Bucovina Rădăuți  8        2        5        1        9-8     43p.

2 FC Bacău             8        4        3        1        9-3     39p.

3 CSM Bacău           8        1        5        2        5-8     39p.

4 Știința Miroslava   8        0        5        3        6-10   33p.

 

Seria 1/ Play-out

Programul etapei a noua, penultima/ sâmbătă, 18 mai, ora 18.00: Rapid Brodoc- CSM Vaslui, Aerostar Bacău- Șomuz Fălticeni.

Clasament

1 CSM Vaslui          5        3        1        1        13-3   31p.

2 Șomuz Fălticeni    4        3        1        0        9-3     30p.

3 Aerostar Bacău     5        2        0        3        9-7     21p.

4 Rapid Brodoc       4        0        0        4        1-19   14p.

 

Seria 2/ Play-off

Programul etapei a noua, penultima/ sâmbătă, 18 mai, ora 18.00: CSM Focșani 2007- Unirea Braniștea, Sporting Liești- Metalul Buzău.

Clasament

1 Metalul Buzău       8        7        1        0        23-5   71p.

2 CSM Focșani 2007 8        2        2        4        14-11 50p.

3 Unirea Braniștea   8        2        4        2        10-14 40p.

4 Sporting Liești      8        0        3        5        6-23   38p.

 

 

Seria 5/ Play-out

Programul etapei a noua, penultima/ vineri, 17 mai, ora 18.00: Sepsi OSK Sfântu-Gheorghe 2- KSE Târgu-Secuiesc. Sâmbătă, 18 mai, ora 18.00: Ciucaș Târlungeni- SR Municipal Brașov, Viitorul Curița- AFC Odorheiu Secuiesc.

Clasament

1 AFC Odorheiu Secuiesc   8        4        0        4        16-14 41p.

2 Viitorul Curița                8        4        2        2        10-6   30p.

3 KSE Târgu-Secuiesc        8        3        1        4        10-9   29p.

4 Sepsi Sf. Gheorghe 2      8        4        0        4        13-12 28p.

5 Ciucaș Târlungeni          8        2        2        4        10-19 21p.

6 SR Municipal Brașov       8        3        3        2        13-12 19p.

Dan Sion

 



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img