1 Mai muncitoresc a avut acoperire în… muncă, mai ales în Piața Centrală acolo unde a fost o aglomerație de nedescris. Se spune că lumea a plecat în minivacanță. Dar de unde? În parcarea din fața modulelor din Piața Centrală s-a parcat pe trei rânduri de parcă se dă de pomană, nu pe bani.
Dincolo de pestrițul oamenilor și al culorilor vii de pe tarabe, atmosfera este una pozitivă. Oamenii glumesc. Unii vând, alții cumpără. Cei din urmă se plâng că prețurile sunt prea mari. Iar vânzătorii dau din umeri și spun că este prețul corect. Și dacă vorbim de prețuri, să trecem în revistă câteva „scoruri” ale produselor de sezon.
Așadar, ceapa verde e la 1 – 2 lei legătura, în funcție de câte fire sunt în mănunchi. Ridichile 2 lei legătura. Le fel și salata verde. Și verdețurile sunt la 1 – 2 lei legătura, în funcție de cât de stufoase sunt.
Spanacul e la 6 lei kilogramul și nu poți să nu te uiți și pe alături: cartofi noi 4,5 – 5 lei kilogramul sau roșii românești (cel puțin așa scrie pe carton-n.r.) la 17 lei kilogramul. Piața e plină și de fructe, iar pe lângă cele autohtone, trenează pe tarabe și pepeni tăiați felii sau citrice sau fructe exotice. Și nu poți să treci nepăsător pe lângă căpșunele frumos parfumate care sunt la doar 9 lei kilogramul.
Nu puteam să ratăm hala de brânzeturi, mai ales că în această perioadă cașul e vedetă și ar trebui să fie nelipsit de pe masa de Paște. Prețuri: caș oaie – 40 de lei kilogramul, urdă 40 de lei, brânză de vaci și caș de vaci 35 de lei. Iar clienții dau târcoale tarabelor, degustă de colo și de colo.
Mai strâmbă din nas dar până la urmă tot cumpără. Și la miei băcăuanii strâmbă din nas. Evident, din cauza prețului. În acest caz, prețul e de 50 de lei pe kilogram. Se uită, îi câtărește din privirii…
Unii au venit doar în prospectare de piață și spun că vor cumpăra cu o zi înainte de Paște. „Până atunci poate mai lasă din preț”, spune un nene care oftează maxim la prețurile afișate. „De unde să iau atâția bani?”, se întrabă omul și pleacă în liniște cu fața în pământ. De cealaltă parte, și negustorii se plâng că nu e ușor să îi crești și că întâmpină diverse dificultăți. Mda! Nimic nu e ușor pe lumea asta.
Dar trebuie să închei exact cu cuvinte lui tanti Anica, o mai veche cunoștință care vinde cartofi în piață de…nici nu mai știu de câți ani: „bine că nu-i război!”.