Cea mai importantă competiție pentru destinații turistice din România este ,,Destinația Anului”, care este și un vector foarte puternic de promovare a turismului românesc, a imaginii României în lume.
,,Destinația Anului” este și o platformă multimedia care inspiră vizitatorii în căutarea destinațiilor turistice, prin promovarea nu doar a celor câștigătoare, ci și a oricărui colț frumos al României cu potențial turistic natural și antropic; totodată, este și un proiect de educație pentru managerii de destinație din sectorul public și privat, prin articole, cercetări originale, conferințe și schimb de bune practici.
În prima săptămână de votare pentru competiția ,,Destinația Anului 2024 în România”, în mediul online au fost exprimate peste 100. 000 de voturi! Având în vedere cel 9 zile rămase până la încheierea acestei etape, adică pe 8 mai 2024, rezultatele momentului pot fi oricând răsturnate, pe măsură ce toți mai mulți români intră și votează pe platforma competiției, la https://destinatiaanului.ro. Mobilizarea comunității din jurul unei destinații poate înclina balanța decisiv. Votul publicului va conta pentru o treime din scorul total, alături de o treime obținută prin votul unui juriu format din peste 100 de experți și lideri de opinie, ca și de opinia publică națională reprezentată prin rezultatele Cercetării Sociologice ,,Destinația Anului”.
Categorii de concurs
Categorii pentru Localități sau Regiuni: ,,Orașe care inspiră”, ,,Stațiuni turistice”, ,,Tărâmuri cu tradiție și istorie”, ,,Regiuni eco-turistice”, ,,Sat de poveste”, ,,Cea mai buna campanie de promovare Destinații Turistice”;
Categorii pentru Atracții Turistice: ,,Distracție și aventură”, ,,Atracții cultural-educative”, Welness, Cazări epice – resorturi”, ,,Cazări epice – boutique”, ,,Experiențe gastronomice”, ,,Cea mai buna campanie de promovare Destinații Turistice”;
Categorii Bonus: ,,Marele Premiu Destinația Anului” – Destinația turistică (localitate sau regiune) cu cel mai mare punctaj din concurs; ,,Destinația Anului pe regiune istorică”- Destinația turistica cu cel mai mare punctaj dintr-o regiune istorica, ,,Destinația Anului în Republica Moldova”, respectiv Destinația sau Atracția Turistică din Republica Moldova cu cel mai mare punctaj.
Stațiunea Slănic-Moldova, finalistă a competiției
În premieră pentru județul Bacău, în acest an a fost înscrisă și binecunoscuta stațiune turistică și balneoclimatică Slănic-Moldova, care în urma jurizării primei runde a fost confirmată ca finalistă a competiției ,,Destinația Anului 2024 în România”, alături de stațiunile Sinaia, Predeal, Sovata, Soveja, Borsec, Păltiniș, Toplița, Mamaia, Gura-Humorului, Băile Felix și Bran.
Iată care este prezentarea stațiunii de la poalele Nemirei, așa cum apare pe site-ul competiției:
,,Din 1801, stațiunea Slănic-Moldova este aleasă ca destinație atât pentru odihnă cât și pentru tratament. Renumitele izvoare de apă minerală premiate la concursuri internaționale, duc faima Slănicului-Moldova pe toate meridianele. Cercetările medicale au demonstrat eficiența tratamentelor, iar aerul curat creează condiții excelente pentru odihnă, sport și recuperare medicală. Compoziția chimică complexă existentă în izvoarele minerale din Slănic-Moldova, împreună cu apele sărate (peste 300g/l), gazul mofetic, bioclimatul și microclimatul de salină formează o combinație de factori terapeutici unică în România. Valea Slănicului, sfințită cu sângele eroilor neamului din Primul Război Mondial, cuprinde un ansamblu de monumente istorice, fiind traversată și de cunoscutul traseu internațional, „Camino de Santiago”. Aceste obiective sunt parcurse anual de un număr mare de turiști și pelerini. Parcul Central din Slănic-Moldova este unul dintre cele mai frumoase din România, amenajat în formă de amfiteatru, în care poți admira un calendar floral actualizat zilnic, Foișorul de Muzică, unde aproape în fiecare zi din sezonul estival cântă fanfara sau poți asista la unul dintre cele peste 50 de evenimente anuale, de unde poți admira frumusețea primului Cazinou construit în România și al cincilea din Europa. Multitudinea de trasee turistice existente în zonă, inclusiv în Rezervația Naturală ,,Nemira” și ariile protejate, oferă posibilitatea de relaxare și explorare a florei, faunei și a peisajelor unice. Posibilitățile de cazare diversificate, cu condiții de până la 5 stele, experiențele gastronomice locale sau internaționale, îmbogățesc atractivitatea ofertelor turistice, iar pentru doritorii de autentic, fermele agroturistice pot satisface ireproșabil orice preferință. Pe tot parcursul anului, instalația de telescaun aferentă Pârtiei de schi ,,Nemira”, este pusă la dispoziție turiștilor și vizitatorilor, oferind atracții de relaxare și petrecere a timpului liber pentru orice categorie de vârstă, degustări de produse, băuturi și bucate tradiționale”.
Premii, organizatori și câștigătorii din 2023
Toate premiile desemnate de Competitia Destinatia Anului 2024 vor fi anuntate public in cadrul Galei Destinatia Anului 2024, pe 21 mai 2024.
,,Destinația Anului” este o competiție de interes național organizată în parteneriat cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Alianța Pentru Turism, Institutul Orașelor Vizionare (IOV), Asociația Cred în România, Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), RoBoost Antreprenorești, Re-Patriot, Urlaub in Rumänien, Academia de Studii Economice București și Asociația de Ecoturism din România (AER).
La ediția competiției de anul trecut, câștigătorii au fost: Municipiul Brașov (categoria ,,Orașe care inspiră”), Ținutul Mănăstirilor Bucovina (categoria ,,Tărâmuri cu istorie și tradiție”), Țara Hațegului (categoria ,,Comori Naturale”), Mamaia (categoria ,,Stațiuni turistice”), Palatul Culturii Iași (categoria ,,Atracții Cultural-Educative”), Dino Parc Râșnov (categoria ,,Parcuri de Distracție și Aventură”), Green Village Sfântu Gheorghe (categoria ,,Resort”), Hotel Pleiada Iași (categoria ,,Boutique”), Valea Verde Retreat (categoria ,,Experiențe Gastronomice”).
Romulus-Dan BUSNEA