La finele săptămânii abia încheiate a avut loc, în Bacău, cea de a VIII-a Întâlnire a germanilor din județ. Evenimentul a reunit membri ai Forumului Democrat al Germanilor (FDG) din județele Bacău și Neamț – din orașele Bacău, Onești, Buhuși și Piatra Neamț.
La reuniunea moderată de președinta Forumului, Mihaela Brunhuber, au venit și consilierul județean PNL Ilie Bârzu, cu directoarea Colegiului Național de Artă din Bacău – Daniela Silvia Bârzu, reprezentanți ai minorităților naționale băcăuane ale evreilor – președinte Hainrich Brif, ale armenilor – președinte Vasile Agop, ale italienilor – președinte Silviu Niță, ai Asociației Europene a Romilor pentru Progres și Promovare Interculturală Bacău – președinte Doru Tănase, ai Asociației Partida Romilor „Pro-Europa” – Marieta Hârțescu, inspector școlar, ai Filialei Județene Cultul Eroilor – președinte Dănuț Voicu și ai Asociației „Arta în dar” – președinta Loredana Roca și vicepreședintele Gheorghe Cancel, precum și pianista Ozana Kalmuski Zarea.
Mihaela Brunhuber a făcut un scurt istoric al activității FDG, apoi participanții au fost salutați de prof. Margareta Neacșu, cunoscută mai ales ca fostă directoare a Colegiului Național „Vasile Alecsandri”, care a dezvăluit că are rădăcini germane din familia s-a și s-a declarat onorată să fie acum un nou membru al FDG. De asemenea, scriitorul Iosef Bialy a vorbit despre noua ediție a cărții sale „Origini și pasiuni”, iar Loredana Roca și Gheorghe Cancel au prezentat asociația pe care o conduc, au vorbit despre cel mai nou proiect al acesteia, numit „Pelerinaj șase capele” și care este axat pe parcurgerea unui traseu turistic pedestru la capelele Ghert, Suhart, Calvar, Sinislau, Înălțarea lui Isus la Cer și Ciciola ridicate pe dealul din preajma comunei Luizi Călugăra. De asemenea, au fost prezentate și câteva tablouri în care au fost pictate aceste capele. Un cuvînt de apreciere și salut a fost rostit și de Ozana Kalmuski-Zarea.
Pe parcursul reuniunii, eleva Miruna Godoci, de la Colegiul Național de Artă, care face parte dintr-o familie care a devenit, de asemenea, un nou membru al FDG, a interpretat la marimba (instrument de percuție de proveniență africană, foarte asemănător cu xilofonul și vibrafonul) „Verano porteño” – primul dintre tangourile compozitorului argentinian Astor Piazzola, din seria ,,Las Cuatro Estaciones”, iar formația de copii „Harmonie”, din Piatra Neamț, condusă de prof. Elena Oboroceanu, a susținut un scurt program artistic.
La final, reuniunea a fost salutată și de consilierul județean Ilie Bîrzu.
Participanții s-au delectat, apoi, cu o splendidă supă cu sparanghelul mult apreciat de germani, cultivat în grădina proprie chiar de Ulrich Brunhuber (corespondent la Deutsche Zeitung și secretarul FDG Bacău).
Forumul Democrat al Germanilor din Bacău a fost înființat în anul 1990, ca forum zonal al județelor Bacău și Neamț. În anul 1992, organizația s-a afiliat la Forumul Democrat al Germanilor din Regiunea Extracarpatică, iar din 2002 are personalitate juridică. Minorități și organizații mai sunt, în județul Bacău, la Moinești, Onești și Buhuși.
FDG din Bacău are acum 109 membri, dintre care 14 sunt copii.