O nouă etapă a Zilelor Centrului de Cultură „George Apostu” s-a derulat în data de 23 aprilie 2024, sub nimbul de lumină al Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, „Purtătorul de Biruință”.
Arta, muzica și cultura au fost sărbătorite într-un mod cu totul special de toți cei prezenți, în sala arhiplină a Muzeului de Artă Contemporană „George Apostu”, demonstrând încă o dată că aceste valori continuă să rămână inima unei societăți vibrante și vii.
Proiectul a fost posibil și grație generozității și mecenatului pe care îl practică Evergent Investments în spațiul cultural local și național, prin implicarea constantă în susținerea artei și a culturii. În semn de recunoștință pentru angajamentul cultural și pentru înțelegerea generozității ca spirit al locului, directorul Centrului, Gheorghe Geo Popa, a acordat Diploma și Titlul Prieten al Centrului de Cultură „George Apostu” domnului Președinte – Director general Liviu Claudiu Doroș, al Evergent Investments.
Prima parte a programului a adus o notă de emoție și profunzime, prin interpretarea muzicală de către duo-ul de excepție format din conf. univ. dr. Raluca Ioniță-Dobre, la vioară, și lector univ. dr. Edit Mihaela Arva, la pian, de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, care au încântat publicul cu un repertoriu eclectic ce a inclus atât lucrări clasice, cât și moderne, de la „Dansuri populare românești” de Béla Bartók până la „Escualo” de Astor Piazzolla.
Expoziția de pictură „Vâlva visului”, semnată de Gabriela Culic, un artist consacrat ce a cucerit recunoașterea și admirația în cadrul comunității artistice, a fost punctul central al evenimentului, oferind publicului o călătorie în universul simbolic și profund al artistei.
Pornind de la termenul „mirare” și ajungând la expoziția admirabilă de pe simeze, prof. univ. dr. Petru Bejan face trimitere la cele două simboluri prezente în lucrările Gabrielei Culic „lupul, reprezentant al ideii de înțelepciune, și corbul, simbol al cumpătării, al echilibrului, sunt asociați în forme foarte expresive, artista reușind să ne transpună într-o lume alternativă, o lume ficțională”.
Lucrările artistei Gabriela Culic reprezintă un ciclu de opere care pătrund în tărâmurile visului și explorează multiple conotații simbolice, într-o manieră distinctivă și ușor de recunoscut, ce transmite subtilitatea și profunzimea universului interior al artistei, conturându-i o „scriitură” plastică proprie.
În încheierea evenimentului, marcat de veritabile momente de înaltă vibrație artistică și emoțională, Gabriela Culic ne împărtășește perspectiva sa profundă și poetică: „Există această orizontală a lumii noastre, societatea, și există verticala, prin aripile din lucrări. Întotdeauna omul se va afla între această verticală și orizontală, ca în Eterna Reîntoarcere din teoria lui Nietzsche. Lucrările au multiple înțelesuri, semnificații, resemantizări, o stratificare după interpretarea fiecăruia; eu nu pun o limită între spiritual și material, fiecare este o prelungire a celeilalte, într-un melanj continuu”.
Ediția a XXIX-a a Zilelor Centrului de Cultură „George Apostu” a fost îmbogățită și de prezentarea celor mai recente produse editoriale: revista „Vitraliu”, nr. 60, și albumul de artă „Vâlva visului” – Gabriela Culic, publicații ce reflectă efortul continuu al instituției pentru promovarea valorilor culturale și artistice și păstrarea identității naționale.
Cea de-a treia etapă a proiectului Zilele Centrului „George Apostu” se va desfășura la Palatul Culturii din Iași, pe 13 iunie 2024, marcând o frumoasă colaborare cu Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași.
Parteneri media: Deșteptarea, TVR Iași, Radio România Actualități, Radio România Iași, Radio Moldova, TV Moldova 1 (Republica Moldova).
Mulțumiri speciale sponsorilor celei de-a XXIX-a ediții a Zilelor Centrului „George Apostu”: EVERGENT Investments, EMD Complex și Ferma BETTINE, proiect al Asociației Betania.
Programul cultural pentru anul 2024 al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfăşoară sub genericul „Patrimoniu – valoare și valorizare”.
ZILELE CENTRULUI „GEORGE APOSTU” la Muzeul Național al Marinei Române
Prima etapă a proiectului Zilele Centrului de Cultură „George Apostu” s-a desfășurat miercuri, 10 aprilie 2024, la Muzeul Național al Marinei Române din Constanța, prin organizarea Expoziției de fotografie „TUR DE CONFRERIE”, semnată de artistul vizual băcăuan Ovidiu Ungureanu.
Într-un periplu cultural de excepție, Ovidiu Ungureanu, artist apreciat în arta fotografică, a adus în prim-plan o colecție vastă de fotografii, din ciclul „Imagini recurente”, rezultat al experienței sale captivante în universul maritim. Imortalizarea lumii marine și chemarea depărtărilor, fie ele fizice sau spirituale, devin expresii ale aceleiași căutări fundamentale a umanității: căutarea cunoașterii, a frumuseții și a sensului într-o lume vastă și fascinantă.
În deschiderea expoziției au luat cuvântul gazda manifestării, comandor dr. Marius Laurențiu Rohart, directorul Muzeului Național al Marinei Române, dr. Lelia Rus-Pîrvan, manager Muzeul de Artă Constanța, graficianul și caricaturistul constănțean Leonte Năstase și directorul Centrului de Cultură „George Apostu” din Bacău, Gheorghe Geo Popa.
Evenimentul a constituit un punct de întâlnire între artă, cultură și comunitate, răspunzând invitației de participare directori ai instituțiilor de cultură din Constanța, elevi ai Colegiului Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța, ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, studenți ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, numeroși prieteni artiști plastici, Gabriela Culic (București), Dana și Georgi Voynov din Sinemorets (Bulgaria), buni cunoscători ai artei contemporane românești.
Există o anume căutare a rostului călătorului în lume în opera fotografică a lui Ovidiu Ungureanu, o căutare care dă sens reîntoarcerii la vechi izvoare; o aventură îndrăzneață, pe drumuri mai puțin cunoscute și umblate, dar care, în final, dă forță gândului renașterii noastre spirituale și ideii de păstrare întru imensitatea iubirii ce oferă o șansă desăvârșirii.
Pe această cale a frumuseții adevărului și binelui se înscriu și imaginile fotografice ale lui Ovidiu Ungureanu, din ciclul „Imagini recurente”, cale deschisă la Bacău la Muzeul de Artă Contemporană „George Apostu”, apoi la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” de la Chișinău și acum, într-o „revenire la matcă”, la Muzeul Național al Marinei Române din Constanța, locul în care își vor regăsi neodihna dintotdeauna puternic amprentată de un artist pentru care generozitatea nu este doar un cuvânt, este o stare cu care foarte adesea se identifică.
Ovidiu Ungureanu experimentează fără teama de a fi comentat, judecat, cu convingerea că experiența sa de viață și artistică poate oferi celuilalt, deznădăjduit, pierdut, calea spre lumina binefăcătoare și atotcuprinzătoare.
Muzeul Național al Marinei Române din Constanța se îmbogățește cu o colecție de lucrări care vor spune, peste timp, nu doar povestea autorului, ci și a noastră, a tuturor. (Gheorghe Geo Popa)
Proiectul „Zilele Centrului de Cultură „George Apostu”, organizat în parteneriat cu Muzeul Național al Marinei Române, reafirmă angajamentul continuu în promovarea patrimoniului cultural și a valorilor artistice, importanța circulației valorilor, a mobilității artiștilor și a consolidării legăturilor între instituțiile de cultură.
Mulțumiri speciale domnului comandor dr. Marius Laurențiu Rohart, directorul Muzeului Național al Marinei Române și echipei sale, precum și sponsorului oficial al evenimentului Evergent Investments.
Programul cultural pentru anul 2024 al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfăşoară sub genericul „Patrimoniu – valoare și valorizare”.
23 Aprilie, Ziua Sf. Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință a devenit, peste timp, un moment de referință al programului cultural-artistic al Centrului de Cultură „George Apostu”.
Sub atenta oblăduire a Sf. Gheorghe, cu participarea unor mari artiști, pictori, sculptori, muzicieni, scriitori, actori, personalități din spațiul academic, universitar, cultural, elevi și studenți, prieteni de neprețuit ai Centrului, această zi se instalează deja în conștiința comunității băcăuane și nu numai ca o sărbătoare a primăverii în cultura românească.
În anul de grație 2024, Centrul trimite mesajul acestei zile în mari orașe culturale ale României prin noul format organizatoric, Zilele Centrului „George Apostu”, Constanța-Bacău-Iași-București, încercând, în felul acesta, să construiască trainice poduri de legătură cultural-spirituală într-un timp în care, din păcate, se construiesc prea multe ziduri.
Într-o strânsă și frumoasă colaborare cu instituții de cultură importante, Muzeul Național al Marinei Române, Constanța, Complexul Muzeal „Moldova” Iași, Muzeul Național al Literaturii Române București, Centrul dă glas ideii de mobilitate a valorilor culturale românești, de cunoaștere și valorizare a acestora, într-un timp în care dorința noastră este aceea, după cum ne îndeamnă să o facem distinsul și regretatul academician, cărturar și prieten al Centrului, Eugen Simion, de a vorbi despre „România profundă, o Românie a spiritului, nu numai una a delirului verbal”.
Gheorghe Geo Popa,
Director general
Centrul de Cultură „George Apostu”