Am avut norocul să asist, în data de 11 aprilie 2024, în Piața Tricolorului din Bacău, alături de un public format din copii, adolescenți și adulți, la o reprezentație proaspătă și unică a pieselor shakesperiene.
Interpretând spectacolul “Opere complete ale lui Shakespeare”, creat de Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova, ”Caravana Shakespeare” aduce în secolul XXI tragediile, comediile și piesele geopolitice ale marelui dramaturg și poet englez, într-un turneu național în 30 de orașe, printre care și Bacăul.
“Doamnelor și domnilor, activitatea colectivă a societății noastre de a înțelege geniul lui William Shakespeare a fost în mod sistematic compromisă de calculatoare, vandalizată de televiziune, saturată de seriale și, nu în ultimul rând, răpusă de tiktok”, au surprins actorii publicul spectacolului.
Înainte de a privi piesele lui Shakespeare, puse în scenă de cei trei actori talentați și carismatici, ce fac parte din distribuția spectacolului, Lucian Vlăsceanu, Adrian Tudor și Alexandru Gabriel Boboruță, m-aș fi putut gândi la acestea ca la niște istorisiri vechi ce nu ar putea fi neapărat interesante pentru prezentul digitalizat în care trăim și în care ne îndreptăm privirea doar în viitor. Niciodată nu m-am gândit că am s-o văd pe Julieta plecând cu duba sau pe generalul roman Titus Andronicus într-o emisiune gastronomică și cred că este prima oară când îl văd pe Iulius Cezar în teniși.
Spectacolul “Opere complete ale lui Shakespeare”, creat de Teatrul Național “Marin Sorescu”, nu doar că a captivat cu umorul și aparența sa de roller coaster, dar a și schimbat percepția copiilor asupra literaturii clasice. A arătat că piese scrise acum patru sute de ani pot avea un impact aproape la fel de puternic și astăzi, trebuie să știm cum să le prezentăm. În timpul reprezentației, publicul a fost ocazional implicat, ceea ce a crescut entuziasmul copiilor și, de asemenea, al adulților. În doar cincizeci și trei de minute am urmărit “Romeo si Julieta” ,”Titus Andronicus”,”Cleopatra”,”Othello”,”Macbeth”.
Regia spectacolului este semnată de Alexandru Boureanu, traducerea și adaptarea sunt semnate de Petre Bokor, iar scenografia, de Adelina Galiceanu.
Băcăuanii participanții au ocazia să se înscrie într-un concurs cu premiul special de două weekend-uri pentru doi la Festivalul Internațional Shakespeare – Ediția a XIV-a, care va avea loc în perioada 16-26 mai 2024, la Craiova.
Text & foto: Andreea Turcu (clasa a VII-a), elevă la Cercul de jurnalism al Palatului Copiilor Bacău
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.