15 ianuarie 2025

Bogatu si Birzu il contrazic pe Stavarache: „Spatiile comerciale s-au vândut legal!”

Doi consilieri locali, George Bogatu si Ilie Birzu, au achizitionat in perioada 2000-2004 mai multe spatii comerciale in pietele din Bacau. In ciuda speculatiilor aparute in ultima perioada cu privire la modul in care au fost instrainate câteva spatii din Piata Centrala si Piata Sud catre Asociatia FCM Bacau, documentele semnate la acea vreme sunt legale, iar cei doi consilieri recunosc ei insisi ca nu au dubii cu privire la corectitudinea si legalitatea actelor incheiate in acelasi timp in care s-au vândut spatiile catre asociatia de fotbal. Spatiile comerciale au fost vândute in anul 2003 cu acceptul consilierilor locali care au avut inaintea lor HCL 286/2002 pe care au votat-o in unanimitate, prin care spatiile comerciale au trecut in domeniul privat al municipiului. Hotarârea a fost fundamentata pe Legea 550/2002 care a permis la acel moment vânzarea spatiilor catre chiriasii lor, prin negociere directa a preturilor. Tot consilierii au aprobat in 2003 metodologia de vânzare, rapoartele de evaluare a spatiilor comerciale, preturile si conditiile de plata stabilite in urma negocierii cu chiriasii. Pe lista cumparatorilor, alaturi de Asociatia FCM Bacau se mai afla institutii publice, cum este Directia Sanitar-Veterinara si mai multe societati, printre care si cele detinute de cei doi consilieri si pe care ambii le au trecute in declaratiile de avere si interese pe 2012.

ordonanta-1



ordonanta-2In presa locala au aparut informatii cu privire la o plângere formulata de Primaria Bacau la DNA ce are ca obiect vânzarea spatiilor comerciale catre Asociatia FCM Bacau in 2003. Printr-o ordonanta semnata de procurorul Cornelia Hrincescu, din 19 decembrie 2012 se arata ca DNA – Serviciul Teritorial Bacau – „nu este competenta sa efectueze urmarirea penala in cauza, nefiind intrunite niciunul din criteriile enumerate”. In plus, institutia isi declina competenta de solutionare a cauzei. Mai mult, se mai arata in document, paguba invocata de Primaria Bacau, zece milioane de euro, „nu poate fi primita”, iar municipalitatea trebuie sa dovedeasca in acte cum s-a ajuns la aceasta suma. Documentul confirma ordonanta de scoatere de sub urmarire penala si declinare din 2008, când tot DNA arata ca „in legatura cu modalitatea de vânzare-cumparare a spatiilor comerciale din pietele din municipiul Bacau si retrocedarea unor imobile nu s-au constatat fapte de coruptie ori asimilate lor” in care sunt acuzate mai multe persoane alaturi de Dumitru Sechelariu.

George-Bogatu„Normal ca toate contractele incheiate sunt legale. Nu s-au vândut spatii la acel moment numai in Bacau, ci in toata tara. Chiriasii aveau dreptul de a cumpara acele spatii, potrivit legii.”
George Bogatu, consilierul local PSD

Ilie-Birzu„Daca erau suspiciuni la acel moment, nu cred ca se incheiau contractele.”
Ilie Birzu, consilier local PNL

adeverintaIntr-o adeverinta remisa Asociatiei „FCM Bacau” care dateaza din 16 iunie 2009 (la ani buni de la parafarea vânzarilor!) si care poarta antetul Primariei Bacau, se arata clar ca toate obligatiile contractuale pentru spatiile din Piata Centrala si Piata Sud au fost achitate integral. Documentul este semnat de primarul Romeo Stavarache si face referire tocmai la contractele de vânzare-cumparare din plângerea formulata in vara anului trecut. Eliberarea unui asemenea document de catre administratia locala si semnatura primarului municipiului Bacau certifica atât incasarea in totalitate a pretului vânzarii, cât si lipsa oricaror obiectiuni cu privire la cuantumul acestuia.

Transparenta si egalitate de sanse

Vânzarile spatiilor din Piata Centrala, catre toti chiriasii care exploatau bunurile respective la acel moment, ca de altfel toate celelalte vânzari incheiate de catre Primaria municipiului Bacau inainte de 2004, s-au facut cu respectarea legislatiei si cu aprobarea Consiliului Local Bacau, prin hotarâri care nu au fost niciodata contestate. Beneficiarii acestor vânzari au fost chiriasii respectivelor spatii, care au avut oportunitatea de a deveni proprietari in conditiile stipulate expres de Legea 550/2002 privind vânzarea spatiilor comerciale proprietate privata a statutului sau a unitatilor administrativ teritoriale. La baza acestor hotarâri au stat proceduri perfect legale de anuntare a vânzarii si stabilirea unui cadru transparent al tranzactiilor, care sa elimine orice suspiciune: evaluarea spatiilor, adoptarea unei metodologii de vânzare, desemnarea unei comisii de supraveghere a vânzarilor, aprobarea rapoartelor de evaluare de catre CL.

Legalitate pe toate planurile

Conform Legii 554/2004, orice hotarâre a Consiliului Local este legala si produce efecte pâna la anularea sa in contecios administrativ, termenul de contestare fiind de maximum un an de la data adoptarii. Contestarea legalitatii hotarârii prin care s-au facut vânzarile nu a fost facuta in termenul legal, ceea ce confera hotarârilor de aprobare a vânzarii spatiilor, prezumtia de legalitate si regularitate, pe care nu o poate rasturna nicio alta institutie publica, in afara instantei de contencios administrativ, fara incalcarea principiului separatiei puterilor in stat. (Elvira Stan)



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img