În ultima vreme, se pare că suntem martorii unei tendințe alarmante în domeniul educației, unde profesorii sunt adesea făcuți țapi ispășitori pentru rezultatele slabe obținute de elevi la simulările pentru Bacalaureat. Pregătirea lor este pusă sub semnul întrebării, iar soluția propusă pare să fie o reeducare forțată a cadrelor didactice. Dar, să ne oprim puțin și să ne întrebăm: sunt profesorii cu adevărat singurii vinovați pentru aceste rezultate?
Educația este o stradă cu două sensuri, iar responsabilitatea nu poate fi atribuită doar profesorilor. Există posibilitatea ca mulți elevi să nu fie motivați să învețe sau să nu vadă relevanța educației pentru viitorul lor. Cu toate acestea, în loc să abordăm aceste probleme fundamentale, preferăm să aruncăm vina exclusiv asupra cadrelor didactice.
Este adevărat că, în rândurile profesorilor, există și persoane care nu posedă aptitudinile sau pregătirea necesară pentru a îndeplini eficient rolul lor. Acestea sunt, adesea, produse ale sistemului educațional care a pus prea mult accent pe aspectele financiare și a acordat diplome fără a se asigura că acestea sunt meritul unei pregătiri autentice.
Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem că problema nu este întotdeauna în cadrul didactic. Societatea modernă a contribuit la subminarea valorii educației în ochii elevilor. Cultura care glorifică succesul rapid și ușor și care sugerează că învățatul nu este esențial pentru reușită a dus la o scădere a motivației elevilor pentru a se implica în procesul de învățare.
În plus, accentul exagerat pus pe materiile de Bacalaureat, în detrimentul altor domenii de învățare, este un alt factor care contribuie la scăderea calității educației. Această abordare îngustă nu face decât să încurajeze o învățare superficială și orientată exclusiv către obținerea unei note minime la examen.
Dacă dorim cu adevărat să remediem aceste probleme, trebuie să începem cu o abordare mai amplă și să luăm în considerare mai multe aspecte ale sistemului educațional.
Iar începutul ar fi reintroducerea examenelor de admitere la liceu și facultate.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.