22 octombrie 2024
Zona zeroCuvânt pentru sufletDuminica a IV-a a Paștelui

Duminica a IV-a a Paștelui

În cea de-a patra duminică a Paștelui, Biserica ne invită să medităm asupra imaginii lui Isus, Bunul Păstor, și, în același timp, să ne rugăm și pentru vocații, întrucât celebrăm „Ziua mondială de rugăciune pentru vocații”.
În fragmentul evanghelic al acestei zile (In 10,11-18) îl întâlnim pe Isus care se prezintă ca fiind „Păstorul cel bun” și care ne prezintă trei caracteristici ale unui bun păstor: un bun păstor își iubește turma până acolo încât este dispus să-și dea viața pentru ea; el cunoaște fiecare oaie pe nume și îi pasă de fiecare, chiar și de cele care se rătăcesc. Să le privim pe rând.
– Un bun păstor își dă viața pentru oi. Cu toții am avut experiența de a fi dezamăgiți de anumite persoane în care ne-am pus încrederea. Isus, în schimb, nu ne-a dezamăgit; ba mai mult, ne-a dovedit iubirea sa prin faptul că și-a dat viața pentru noi. Moartea lui nu a fost ceva întâmplător. Isus este Păstorul cel Bun care și-a dat viața pentru ca noi să trăim.
– Apoi, un bun păstor își cunoaște oile. Pentru un străin, toate arată la fel. Un păstor bun cunoaște temperamentul și numele fiecărei oi. Atât de des purtăm o mască în fața celorlalți și există o discrepanță între ceea ce văd oamenii și ceea ce se întâmplă în interior. Isus cunoaște toate trăirile noastre interioare. Aceasta este persoana pe care el o iubește, pentru care a murit și pe care el vrea să o umple cu harul său. Isus ne cunoaște adevăratul nostru nume într-un mod în care nimeni altcineva nu o va face vreodată. El este Păstorul cel bun care își cunoaște oile.
– În cele din urmă, un păstor bun își adună turma împrăștiată. Fiecare oaie este importantă pentru el și niciuna nu este neglijată. Într-o lume atât de fragmentată, într-o lume interesată numai de profit, Isus este punctul în jurul căruia ne putem aduna cu toții. Turma lui cuprinde toate națiunile. Turma lui este un loc pe care fiecare ființă umană îl poate numi „acasă”.
Dacă ne îndepărtăm de turmă, Domnul ne caută prin harul său și ne primește înapoi dacă suntem dispuși să venim. În fiecare oră, în fiecare zi, în fiecare parte a lumii, Domnul trimite harul dău pentru a-i aduce înapoi pe cei pierduți și pentru a-i primi pe cei care nu au făcut până acum parte din turma sa.

Pr. Octavian Sescu, Biserica Romano-Catolică „Sf. Nicolae”, Bacău



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img