25 noiembrie 2024

Caravana „Împreună pentru Sănătatea Rurală” a poposit la Huruiești

Înainte de toate, trebuie să spunem că ne mândrim cu tinerii noștri, plecați de acasă la studii și care cu bucurie împărtășesc cunoștințele deprinse cu oamenii din locurile natale. Cristiana-Lavinia Andreescu este băcăuancă, a învățat la Colegiul Național „Gheorghe Vranceanu” și este actualmente studentă în anul IIII la Univeristatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Aici s-a implicat în diverse proiecte studențești ajungând Directorul Departamentului pentru Sănătatea Publică din cadrul Societății Studenților în Medicină din București. Aceasta are în subordine 10 proiecte ce au impact semnificativ asupra diverselor grupuri tintă. Cristiana nu a uitat însă de orașul care a format-o, întorcându-se mereu cu drag și propunând variate activități de promovare a unui stil de viață sănătos, screening și informare în rândul populației. Astfel, la inițiativa acesteia și printr-o atentă colaborare cu coordonatoare proiectului „Împreună pentru Sănătatea Rurală”, Ina Dinu, o echipă formată din 45 de medici și studenți a ajuns în județul Bacău, organizând aici caravana medicală cu numărul 56.



În zilele de 13 și 14 aprilie 2024, caravana „Împreună pentru Sănătatea Rurală”  s-a oprit în comuna Huruiești, județul Bacău, iar locuitorii acesteia au beneficiat de servicii medicale gratuite. „Cabinetele” au fost amenajate în Școala Gimnazială „Vasile Pârvan”. În aceste două zile 45 de voluntari, fie medici, fie studenți la „medicină”, au muncit continuu cu drag, lucrând cot la cot pentru a le oferi oamenilor servicii medicale care nu sunt disponibile local, în mod obișnuit. Prin urmare, caravana a reușit să atingă un număr record de beneficiari: 265 de persoane, dintre care 201 adulți și 64 de copii. Programul medicilor a început la ora 9.00, iar ultimul pacient consultat în prima zi de caravană a părăsit școala după miezul nopții, medicii lucrând necontenit.

Fiecare doritor a fost înregistrat la stația de registratură, a beneficiat de măsurarea tensiunii arteriale, a saturației oxigenului din sângele periferic și de o electrocardiogramă (EKG), iar ca investigații rapide au fost evaluate din sângele capilar hemoglobina, glicemia și colesterolul. După ce fiecare beneficiar a discutat despre istoricul său medical cu un voluntar al echipei și a urmat un examen clinic complet, a fost redirecționat către unul sau mai mulți medici, în funcție de nevoile personale. Specialitățile medicale disponibile au fost de cardiologie, gastroenterologie, pediatrie, dermatologie, neurologie, medicină internă, medicină de familie și recuperare medicală.

Printre afecțiunile medicale care s-au regăsit cel mai des s-au numărat hipertensiunea arterială necontrolată, diverse tumori identificate prin ecografie, afecțiuni dermatologice și neurologice diverse. Acest fapt subliniază atât importanța programelor de asistență medicală mobilă, între care se regăsește și „Împreună pentru Sănătatea Rurală”, cât și a programelor de screening ce pot fi facil integrate în consultațiile periodice.

În localitățile unde accesul la investigații medicale este dificil, pot fi descoperite cazuri mai deosebite, care au „scăpat” evidenței naționale. În acest weekend echipa medicală IPSR a identificat mai multe cazuri de melanom, o tumoră Grawitz, multiple tumori renale, valvulopatii vizibile la ecografia cardiacă, mai multe cazuri grave de adenom de prostată complicat cu hidronefroză severă, afectări colonice avansate. Acești pacienți au fost orientați spre tratamentul adecvat și au rămas în evidența asistentului medical comunitar pentru monitorizarea parcursului medical.

La final de caravană, fiecare membru al echipei „Împreună pentru Sănătatea Rurală” poate spune cu bucurie că aceste două zile de lucru au fost încununate de binele pe care un act medical bine făcut îl aduce beneficiarului său principal, anume omul!



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014