18 ianuarie 2025

Propunere pentru concesionarea mormintelor eroilor din Cimitirul Central

Numeroase morminte și monumente ale Eroilor Neamului și ale unor personalități băcăuane, aflate în Cimitirul „Eternitatea” (Cimitirul Central) din Bacău, de care de ani buni nu se mai îngrijește nimeni pentru că nu mai sunt în viață descendenți sau rude ale celor trecuți în Eternitate, au devenit veritabile ruine. Acestea ar pute fi chiar desființate și, astfel, șterse ultimele urme materiale ale existenței celor înmormântați acolo. Pasionatul și cunoscutul cercetător al istoriei municipiului și județului Bacău ing. Mihai Ceucă vine cu o inițiativă prin care aceste morminte să fie concesionate unor persoane juridice – instituții și organizații, astfel încât acestea să se ocupe de ele în condițiile permise de lege. 

Propunerea a fost făcută publică în Adunarea generală de bilanț a Filialei Județene Cultul Eroilor, organizație care ar putea prelua opt dintre aceste morminte, ale eroilor Arcadie Șeptilici, Dumitru Blidescu și Grigore Cantilli (din Războiul pentru Independență), Gheorghe Teodoru (unde se află și un monument închinat altor 42 de camarazi ai săi, căzuți în Campania militară din 1913), Constantin Văsescu, Titi Pavlescu, George Gheorghiu și Ioan Zărnescu (eroi din cele două Războaie Mondiale). Membrii Filialei au aprobat în unanimitate propunerea.



Mormântul magistratului, primarului și parlamentarului Leon Sakellary va fi preluat de Primăria Bacău, iar cel al maiorului Ene Constantin (erou din Războiul pentru Independență) de Comandamentul Pompierilor din Bacău. Alte șapte morminte sunt propuse spre concesionare Uniunii Arhitecților – Filiala Bacău-Neamț (al arhitectului George Sterian), Asociației Nostalgicii Liceului Bacovia (Ștefan Constandachi – primul director al Gimnaziului „Principele Ferdinand I”), Societății de Geografie – Filiala Bacău (Alexandru Densușianu – primul profesor de geografie al Gimnaziului „Principele Ferdinand I”), Uniunii Artiștilor Fotografi – Filiala Bacău (Emil Napoleon Prato – artist fotograf cu Studioul foto „Adele” din Bacău), Casei Muzeu George Bacovia (pentru mormântul mamei poetului, Zoe Vasiliu, și cel al surorii Aneta Vasiliu) și Filialei Bacău a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (mormântul avocatului, profesorului, deputatului și ziaristului Radu Rey).

 

„Încerc să declanșez această acțiune – a spus Mihai Ceucă – pentru că situația, din punctul meu de vedere, se precipită pe zi ce trece. Într-o recentă ședință a Consiliului Local s-a pus în discuție administrarea Cimitirului Central. În timpul discuțiilor s-a pus și problema revizuirii Regulamentului cimitirului. Regulamentul de după 1990 a desființat noțiunea (categoria) de «morminte pe veci». Astfel, dreptul de cesionare asupra unui mormânt are o perioadă de valabilitate de 10 sau 20 de ani, după care, dacă mormântul nu este întreținut și nu are proprietar activ, poate fi desființat. Va veni un nou proprietar, care poate să desființeze vechiul mormânt. În aceste condiții zvonurile care circulă spun că la nivel de administrație locală se pregătește o reinventariere a mormintelor. Mormintele neîntreținute (de regulă morminte de veci) vor fi scoase la licitație, pentru a se mai crește veniturile administrației”.

Mihai Ceucă, pasionatul cercetător care intenționează să scrie și o monografie a Cimitirului și a luat la rând mormânt cu mormânt, a făcut o listă completă a tuturor mormintelor eroilor și veteranilor de război, morminte care sunt în pericol.

Această listă și propunerile de concesionare vor fi înaintate Consiliului Local Bacău. „Există o singura soluție legală spre a fi aplicată – a precizat Mihai Ceucă. Un mormânt este proprietatea concesionarului și nimeni nu pate interveni pentru a-l întreține sau de a-l repara, fiind proprietate privată. Însă, pentru mormintele care nu mai au proprietari în viață, dar au importanță patrimonială (în cimitirele băcăuane nu există obiecte de patrimoniu cultural declarate în baza legii, însă fac parte din patrimoniul local!). Astfel, asemenea morminte pot fi concesionate numai de persoane juridice, fără a se plăti taxa de concesionare și taxele de întreținere.”



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img