Sute de patroni au incalcat legislatia muncii
Anul trecut, peste 450 de firme au fost sanctionate contraventional pentru ca au incalcat legislatia muncii. Amenzile aplicate au depasit 3,7 milioane de lei. Munca la „negru” se practica la peste 180 de firme. Sanatatea si securitatea in munca a salariatilor a fost neglijata de peste 100 de agenti economici. Sapte salariati au murit in accidente de munca iar trei au ramas invalizi pe viata.
Pe parcursul anului trecut, inspectorii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Bacau au adus, indirect, la bugetul statului o suma considerabila. Si aceasta deoarece, in urma controalelor intreprinse la nu mai putin de 5.489 de agenti economici din judet, inspectorii ITM i-au depistat cu abateri destul de grave de la legislatia muncii pe multi dintre cei verificati. In consecinta, si amenzile aplicate celor prinsi pe picior gresit au fost pe masura deficientelor constatate. Peste 450 de firme dintre cele luate in vizor au suportat amenzi in valoare totala de 3.731.600 lei.
Peste 250 de persoane fara contract de munca
Daca, in urma cu aproape doi ani, ponderea ca suma o detineau amenzile date pentru incalcarea normelor de sanatate si securitate in timpul lucrului, acum raportul s-a schimbat. Cea mai mare suma de bani a rezultat din sanctiunile contraventionale care au ca motivare nerespectarea legislatiei privind raporturile de munca. Din aceasta cauza au fost amendati 338 agenti economici, ei fiind obligati sa cotizeze la bugetul statului cu 2.885.100 lei. Cum era de asteptat, din aceasta suma peste 80 la suta o reprezinta amenzile pentru munca fara forme legale. Introduse in luna mai 2011 pentru a stopa fenomenul muncii la „negru”, amenzile drastice prevazute pentru aceasta inca nu-i descurajeaza pe cei care vor sa foloseasca la lucru persoane, ilegal. Dovada sta faptul ca anul trecut dintre agentii economici amendati 184 utilizau in activitate, in total, 257 persoane carora nu le-au incheiat contract individual de munca. Ei au suportat amenzile cele mai usturatoare, fiind „premiati” de catre inspectorii ITM cu 2.450.000 lei. Dar unii angajatori risca repercusiuni si mai dure. „Anul trecut, inspectorii de munca au inaintat propunerea de cercetare penala pentru doi angajatori, ne-a spus Dan Buftea, purtatorul de cuvânt al ITM Bacau. La cei doi agenti economici au fost depistate peste cinci persoane care lucrau fara forme legale.” La aceste doua cazuri penale se adauga altul, din anul 2011. Ceilalti 184 de angajatori au fost sanctionati pentru ca nu au respectat legislatia referitoare la munca suplimentara, lucrul pe timp de noapte, repausul saptamânal, salariul minim garantat in plata sau la intocmirea si transmiterea registrului general de evidenta a salariatilor. Pentru aceasta ei au suportat amenzi de 435.000 lei.
Neglijenta fatala
Dar tot in 2012, dintre cele 450 de firme sanctionate contraventional, 114 nu au luat toate masurile necesare pentru ca salariatii lor sa lucreze in conditii corespunzatoare de sanatate si securitate. Unele au ignorat ceea ce inspectorii au dispus la controlul anterior ori nu au efectuat instructajul de protectie a muncii ca la carte. Altele nu s-au preocupat pentru ca angajatii lor sa beneficieze de controlul medical periodic ori nu le-au asigurat echipament adecvat de lucru sau nu au intocmit planul de prevenire a accidentelor de munca si a bolilor profesionale. Aceste nereguli le-au costat 846.500 lei. Dar, din nefericire, astfel de neglijente au dus la nu mai putin de 58 de accidente de munca in 2012. Si mai cumplit este faptul ca in urma accidentului din timpul lucrului sapte salariati au murit iar trei au ramas invalizi pentru toata viata.