– Amenzi însemnate aplicate întreprinderilor Filderman și Isvoreanu – Rolul unui expeditor vamal – URMAREA UNUI DENUNȚ – TRANSFERĂRILE DE PERSONAL CA URMARE A CELOR PETRECUTE –
Autoritățile superioare din Iași au fost informate despre mari contrabande descoperite la Vama Bacău, fapte în urma cărora s-au aplicat însemnate amenzi bănești unor mari industriași, procedându-se concomitent și la unele transferări de personal. Un denunț —firește, anonim—indica pe un d. Lazăr Tulceanu, expeditor vamal din Bacău, ca autor al unei contrabande de ciorapi. Se preciza chiar că d- Tulceanu ar fi introdus la Bacău eschivându-se de taxe, două lăzi cu ciorapi.
Denunțul a fost cercetat personal de d. Anghel inspector regonal vamal, care în ultima vreme a descoperit o serie de mari contrabande. Prima descindere s’a făcut acasă la d. Lazăr Tulceanu din Bacău, de către organele vamale și cele judiciare. S’au făcut constatări surprinzătoare. Faptele denunțate erau exacte. D-lui Tulceanu i s’a aplicat o amendă de 400 000 lei, fiind trimis și în judecată. Anchetatorii nu s’au mulțumit cu atât. Au răvășit prin sertare, au controlat corespondența d-lui Tulceanu și cetind-o cu atenție, au dat de firul unor alte afaceri datorită cărora, în profitul a doi cunoscuți industriași localnici, statul era fraudat cu milioane lei.
Dl. inspector Anghel a descoperit o afacere de dată recentă. Câte oare nu s’ar fi făcând mai înainte ? Oricum, se crede că sistemul a fost stăvilit pentru viitor.
Alte contrabande
Dar să arătăm despre ce este vorba. Intreprinderele Filderman au importat din Olanda mari cantități de oleină, necesare fabricei de stofă de la Bacău. Stofa, fie de proastă calitate, dacă primește prin pulverizație puțină oleină, devine moale, capătă luciu. În ce privește oleina, se plătește către Ministerul de Franțe o taxă mult mai mică decât pentru grăsimi animale.
Ca să se eschiveze de plata taxelor legale pentru oleină, întreprinderea Filderman dădea oleina drept grăsime animală, fapt pe care vameșii din Bacăunu l-au descoperit până la venirea în control a d-lui inspector Anghel. Din scriptele aflate la d. Tulceanu s’a dat de această afacere, s’a dat de o serie de scrisori azi confiscate, prin care se solicita falsificarea facturilor necesare inducerei în eroare a organelor vamale. Descoperindu-se faptele, firmei Filderman i s’a aplicat o amendă de aproape jumătate milion lei. Osebit, conform articolului 196 din legea vamală, pentru faptele penale, cazul a fost deferit spre cercetare justiției.
Și fabrica Isvoreanu
Se vede că procedeul era cunoscut la Bacău. Probabil că d. Tulceanu aranja toate treburile la vamă, căci în situația descrisă mai sus a fost descoperită în afară de fabrica Filderman și o altă mare industrie: fabrica de postav Isvoreanu. Procedeul era acela. Se declară la fel oleină drept grăsime animală. Pedeapsa aplicată în al doilea caz a fost o amendă de 600.000 lei. Dar fabrica Isvoreanu—pe cât se spune—nu-i la primul caz. A mai fost amendată cu 100.000 lei, când a declarat un vagon cu lănă spălată, drept lână nespălată, încercând să plătească taxe mai mici. Ca și d-nii Tulceanu și Filderman, Isvoreanu va trebui să apară și în fața Tribunalului Bacău, unde cei în cauză vor răspunde de faptele săvârșite.
Primeniri
D. inspector regional Anghel și-a dat lesne seama că dacă organele vamale din Bacău n’ar fi manifestat atâta ușurință, contrabandele ar fi fost descoperite și fără intervenția anonimului denunțător. O primenire deci se impunea la vama Bacău. D. inspector Anghel a făcut raport detailat Ministerului de Finanțe care imediat a luat măsurile dictate de împrejurări. Șeful Vămii Bacău, d. Traian Costache a fost transferat tocmai la Oltenița. În locul rămas vacant, a fost mutat șeful vămii Oltenia, dr. Ion Șerbănescu, funcționar integru, apreciat pentru studiile sale superioare.
Ministerul de Finanțe, pe baza raportului d-lui inspector Anghel a transferat și pe unii taxatori, căutând a înconjura apoi pe d. șef Ion Șerbănescu de elemente active, bine notate de forurile superioare. De aceia au fost transferați la Bacăud-ni: Marinescu venit de la Curtici, Gheorghe—Grigore Ghica Vodă, Goangă—Timișoara și Dolia—Chișinău. Prin noul personal, vama Bacău va corespunde pe deplin cerințelor, apărând interesele Statului, fără a se prejudicia pe acele particulare.
Radu Ionel
Ziarul Lumea (Iași) 19 februarie 1933