24 noiembrie 2024

Zilua Mondială de luptă împotriva tuberculozei

                  În fiecare an, data de 24 martie este dedicată Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei, moment oportun pentru a atrage atenția asupra nevoii de acțiuni multisectoriale în vederea reducerii impactului pe care îl are tuberculoza atât la nivel individual, cât și la nivelul societății.

               Tuberculoza este o boală contagioasă cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis, care se poate transmite de om la om prin salivă, atunci când persoana bolnavă strănută, tușește sau vorbește.



               În toată lumea, în anul 2022, 1,3 milioane de oameni au decedat și 10,6 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de tuberculoză.

                  Cu toate acestea, tuberculoza este o afecțiune prevenibilă și vindecabilă, astfel că prin eforturi de combatere a acesteia la nivel global au fost salvate aproximativ 75 de milioane de vieți din anii 2000 până în prezent.

                  În același timp, din cauza evenimentelor din ultima perioadă de timp (pandemia COVID-19, conflictele din Europa, Africa și Orientul Mijlociu) s-au accentuat inechitățile socioeconomice, de aceea, pentru prima dată în ultimul deceniu, s-a înregistrat o creștere a numărului de îmbolnăviri și decese prin tuberculoză.

                  În România, cu toate că în ultimele două decenii s-a înregistrat o reducere importantă a cazurilor de tuberculoză, această boală continuă să reprezinte o problemă importantă de sănătate publică, atât prin rata mare de cazuri notificate (de peste 5 ori mai mare față de media UE), cât și prin provocările întâmpinate în demersul de a asigura un răspuns medico-psiho-social integrat la nevoile multidimensionale ale pacienților cu tuberculoză. Această situație s-a accentuat în ultimii ani, când , incidența tuberculozei a început să crească.

                  Creșterea incidenței tuberculozei se observă și în rândul copiilor. Dacă în anul 2020 incidența la copiii cu vârsta până la 14 ani a fost de 8,4 ‰00, în anul 2022 incidența înregistrată a fost de 11‰00.

                  În județul Bacău, în ceea ce privește morbiditatea prin tuberculoză, din evidențele dispensarului TBC, în anul 2023 s-au înregistrat 293 de cazuri noi (95 în urban și 198 în rural), iar la sfârșitul anului erau rămași în evidență 359 de bolnavi (140 în urban și 219 în rural), comparativ cu anul 2022 când s-au înregistrat 262 de cazuri noi (91 în urban și 171 în rural), iar la sfârșitul anului erau rămași în evidență 340 de bolnavi (132 în urban și 208 în rural).

                  În acest context, Institutul Național de Sănătate Publică contribuie activ la implementarea Strategiei naționale de control a tuberculozei în România pentru perioada 2022-2030 și a Planului de acțiune la Strategia Națională de Control al Tuberculozei în România, documente naționale care ghidează acțiunile la nivel național pentru a reuși eliminarea tuberculozei până în 2035 și care se aliniază cu obiectivele altor documente strategice elaborate la nivel internațional, precum Agenda de Dezvoltare Durabilă.

                  În contextul în care morbiditatea și mortalitatea prin tuberculoză au o condiționare socio-economică semnificativă, boala se răspândește mai ales în mediile unde predomină condiţiile precare de viaţă şi de muncă, sărăcia, subnutriţia, condițiile de locuit, suprapopulația, riscurile comportamentale, lipsa accesului la servicii medicale. De aceea este esențial ca abordările de control ale tuberculozei să vizeze asigurarea accesului gratuit la testare și, după caz, la tratament, precum și susținerea psiho-socială a pacientului până la finalizarea tratamentului, astfel încăt să se reducă riscul reprezentat de apariția formei de tuberculoză rezistentă la medicamente (MDR). Acest lucru este posibil printr-o colaborare multisectorială puternică și printr-un angajament politic ferm la cel mai înalt nivel.

 

 

 

Având în vedere cele prezentate, nu uitați că:

 

orice persoană se poate îmbolnăvi de tuberculoză, indiferent de statutul social şi de situaţia materială

tuberculoza se transmite de la persoana bolnavă la cea sănătoasă pe cale aerogenă

la apariţia simptomelor specifice tuberculozei, adresaţi-vă de urgenţă medicului de familie/specialist

descoperită și tratată corect, sub supravegherea directă a personalului medical, tuberculoza se vindecă

tratamentul trebuie continuat atât timp cât este indicat de către medicul specialist, pentru a evita cronicizarea sau apariţia tuberculozei multi-drog rezistente

toate serviciile medicale, inclusiv tratamentul, oferite în cadrul Programului Naţional de Control al Tuberculozei sunt gratuite !

 

                  Tuberculoza este o problemă a noastră, a tuturor și numai împreună vom reuși să o eliminăm!



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014