26 decembrie 2024

Presedintele CJ aduce „lumina”

Clasamente suparatoare

Dragos Benea, presedintele CJ Bacau, a organizat, ieri, o conferinta de presa in care a prezentat date privind stadiul absorbtiei fondurilor europene. El a incercat sa „repereze” onoarea judetului, care e codasul Moldovei, acuzand amestecul politicului in selectia proiectelor.

Deranjat de anumite afirmatii sau clasamente care situeaza judetul Bacau pe ultimul loc in regiune in privinta absorbtiei fondurilor europene, Dragos Benea a organizat, ieri, o conferinta de presa. El a cerut sa se faca distinctie intre judetul Bacau si Consiliul Judetean (CJ) si a prezentat proiectele derulate de institutie. "Au aparut anumite discutii la videoconferinta prim-ministrului Boc cu prefectii din tara, a explicat Dragos Benea. Desi dansii nu sunt implicati in implementarea proiectelor europene, am vazut ca li s-a cerut implicarea pe aceasta zona. Au fost si anumite informatii in mass-media legat de fondurile europene – unele corecte, unele incorecte, si as vrea sa aduc putina lumina in aceasta problema." Dragos Benea a prezentat toate proiectele finalizate, in curs de implementare sau de evaluare, de la gestionarea pestilor la gestionarea deseurilor. CJ Bacau a atras aproape 43 de milioane de euro, din care 41 de milioane prin POR destinat modernizarii drumurilor. Cel mai important dintre proiecte este reabilitarea DJ 252, a carui asfaltare deja a inceput.

Un edil a dormit la usa MDRT



Concluzia a fost limpede: o fi judetul codas, dar CJ nu este. Nici judetul nu ar fi ultimul pe Moldova daca proiectele depuse de municipii si orase pe Axa 1 nu s-ar prafui in dulap, la MDRT: patru depuse de Buhusi, patru de Onesti si doua de Bacau. "E un subiect cu conotatie politica" afirma Dragos Benea. Singurul care a reusit sa semneze niste contracte, la sfarsitul lunii iulie, a fost Viorel Ilie, primarul municipiului Moinesti, "dar el a dormit la usa ministerului." Desi nu stie cate contracte sunt amanate din cauza ca lipseste proiectul tehnic si cate "zac pur si simplu la Ministerul Dezvoltarii", presedintele CJ afirma ca e vorba de "influenta politica" si ca "acolo (la MDRT, n.r.) sunt blocate fondurile europene, nu la autoritatile locale." Nu doar la MDRT se asteapta cu anii, arata Benea, ci si la Transporturi, Agricultura sau Administratie. Conform legii, contractul privind modernizarea retelelor de apa ar trebui semnat, de CRAB si Ministerul Mediului, pana la 1 septembrie. Dragos Benea afirma, insa, ca nu s-ar mira “sa stau si eu la rand, la semnat, un an si sa nu primesc raspuns”.
Silvia Patrascanu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img