24 noiembrie 2024

Avancronica muzicală

Joi, 21 martie, de la ora 18:30, la Centrul de Afaceri și Expoziții Bacău va avea loc concertul susținut de orchestra Filarmonicii „Mihail Jora”. Dirijorul simfonicului, Alexis Soriano (Spania), ne propune un excelent program cu muzici de Serghei Prokofiev, Joseph Haydn și Johannes Brahms.

Alexis Soriano este licențiat ca pianist la Conservatorul Regal din Madrid. Studiile sale de dirijat s-au desfășurat  la Cleveland și la Sankt Petersburg, unde a fost discipol lui Ilya Musin. Recunoscut ca remarcabil exponent al generației sale de dirijori, Soriano a debutat în 2001 la orchestra simfonică din Sankt Petersburg, orchestră căreia îi rămâne fidel invitat. La Teatrul Mariinsky debutează în 2007 cu opera mozartiană „Nunta lui Figaro”.



Dirijor permanent la orchestra INSO-Lvov, Ukraina (2010 – 2012) și director artistic la New York Opera Society, Alexis Soriano a colaborat cu renumite orchestre, între care amintim: Prague Symphony Orchestra, Orchestrele Simfonice Naționale și de Cameră a Lituaniei, Filarmonica de Buenos Aires, Tapiola Sinfonietta (Finlanda),Orchestra Simfonică a Universității din Sao Paulo, Orchestra Simfonică Oulu (Finlanda), Orchestra de Cameră Engleză, Orchestra Sinfonica di Bari, Orchestra Simfonică „Claudio Santoro” din Brazilia, Orchestra Simfonică din Minas Gerais.

Soriano, membru al  Societății Compozitorilor Spanioli este și profesor, ce susține cursuri de masterat la Universitățile din Tokyo și Belo Horizonte. Un mare succes a repurtat în anul 2017, când a condus, la Sao Paulo, premiera mondială a Operei „Three top hats” de Ricardo Llorca.

Vom audia  Simfonia clasică în Re Major, op.25, imaginată în perioada 1916-1917 de Serghei Prokofiev, ca revenire la stilul clasic al lui Joseph Haydn și Wolfgang Amadeus Mozart.

Concertul pentru flaut și orchestră în Re Major de Joseph Haydn, compozitorul născut în 31 martie 1732, la Rohrau, va fi interpretat de Ioana Balașa.

Binecunoscută nouă, pentru că s-a născut și a studiat în Bacău, a fost artist intrumentist în orchestra ce a acompaniat-o cu lucrări de: Nielsen, Mozart, C.P.E. Bach, Telemann, Cimarosa, Ioana Balașa este, de zece ani încoace! flautistă la prima Filarmonică a țării, „George Enescu”.

A participat la numeroase cursuri de măiestrie ale unor importanţi flautişti: Jean-Claude Gerard (Franța), Walter Auer (Wiener Philharmoniker), Erwin Klambauer (Orchestra Simfonică Radio din Viena), Michael Cox (Orchestra Simfonică BBC), Emily Beynon şi Kersten McCall (Orchestra Regală Concertgebouw Amsterdam). În cadrul primei ediții a Festivalului Sergiu Celibidache, s-a numărat printre participanții activi ai masterclass-ului profesorului Martin Kofler (Filarmonica din Munchen). În cel de-al treilea an de studii a beneficiat de o bursă Erasmus, fiind admisă la Conservatorul din Strasbourg, sub îndrumarea flautistului Mario Caroli.

 În 2018 a obținut masterul în Muzică de Cameră la Universitatea Națională de Muzică din București, sub îndrumarea prof. univ. dr. Verona Maier, fiind licențiată (2012) a Facultății de Interpretare Muzicală din cadrul aceleiași universități la clasa prof. univ. dr. Vasile Ganțolea.

Ioana se afirmă în diverse ipostaze artistice, solistice, în ansambluri camerale. Colaborările sale cu Trio Baroc, Cvintetul de suflători al Filarmonicii “George Enescu”, Bucharest Wind Ensemble, Trio Echo, cu organistul polonez Wiktor Brzuchacz la Festivalul de muzică de cameră de la Gizycko în 2012, cu organistul Eduard Antal în  cadrul Festivalului Internațional de Orgă din București, 2023, aducându-i adevărate împliniri artistice. O foarte îndrăzneață alăturare a fost inițiată în 2018, în proiectul „Limite” , realizat cu Laurențiu Sima, în care abordează repertoriul flautului-piccolo în dialog cu contrastantul instrument de registru grav, tuba.

Despre protagonista serii se pot scrie multe și apreciative considerații. Eu vreau să vă anunț că Ioana Balașa a sosit asemenea primăverii pe scena de acasă.

Finalul serii muzicale ales de Alexis Soriano este Simfonia a IV-a op. 98 în mi minor, compusă în anul 1885 de Joannes Brahms, lucrarea a cărei ultimă parte are ca minunat suport cantataNach dir, Herr, verlanget mich, BWV 150 de Johann Sebastian Bach.

Deci, după cum afirma Brahms: ” Studiați-l pe Bach, la el veți găsi totul.

Muzicolog dr. Ozana Kalmuski Zarea



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014