Ştiam de la prieteni, de la artişti plastici băcăuani că, de obicei, o expoziţie de artă capătă un titlu, un nume, după ce este ridicată pe simeze. O vezi în întregime, panotată după un gând, după o idee.
Am spus că pare a fi o regulă, însă vineri seara, pe 15 martie, de la 17.00, , aveam să cunosc, să aflu, că sunt şi excepţii, una dintre ele este, cu siguranţă, expoziţia personală a artistei Carmen Poenaru, „Gemstones Garden – Grădina pietrelor preţioase”, deschisă la Galeriile ALFA, a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, care poate fi înscrisă ca un eveniment cultural remarcabil, pornind de la excelenţa şi notorietatea artistei, cât şi de la expoziţia în sine. Remarca şi Alin Popa, director al Complexului Muzeal, că Galeria Alfa a devenit prea mică pentru o asemenea expoziţie, al doilea motiv fiind prezenţa unui public numeros: artişti plastici, prieteni şi colegi ai artistei, iubitori de pictură, presă, elevi ai Colegiului de Artă „George Apostu”.
Expoziţia, o premieră pentru Bacău, o „comoară” pentru public, îţi captează atenţia, te atrage şi te obligă să priveşti „structurile interne” ale fiecărei „pietre”, extraordinara transpunere vizuală a poveştii şi frumuseţii opalului, ametistului, jadului, jaspsului, rubinului, cuarţului etc., pietre a căror suflet şi inimi au fost puse în rame de la început, lucrare cu lucrare, toate după poemul conceput şi „scris” cu dragoste, talent, cu o anume magie şi religiozitate de artista care a descoperit nu numai frumuseţea pietrelor preţioase ci şi mişcarea internă, magia şi mesajul, poveştile scoase la lumină acum mai multe milioane de ani.
Despre ele au vorbit Carmen Mihalache, critic de artă, director al revistei ATENEU, prof. Mihaela Amarinei, care a impresionat publicul cu mesajele transcedentale ale fiecărei pietre preţioase de pe simeze, iar despre artist, biografie creatoare, incursiunile ei prin arta orientală şi occidentală, despre construirea, în timp, a numelui unei mari artiste – CARMEN POENARU, membră a UAPR, preşedinte al Filialei Bacău, a cărei carieră poate fi comparată cu şiragul de pietre preţioase din formidabila expoziţie de la Galeriile ALFA a vorbit şi a scris criticul de artă dr. Maria Bilaşevschi – Iaşi, care, din motive obiective nu a participat la vernisaj, însă a lăsat scris în Albumul expoziţiei, realizat de artistul Victor Eugen Mihai VEM, mărturie peste timp a unui excepţional eveniment petrecut, la începutul primăverii anului 2024, care a marcat şi împlinirea unei frumoase vârste a îndrăgitei şi talentatei artiste Carmen Poenaru, adoptată de băcăuani acum 35 de ani.
Expoziţia, cu peste 100 de „perle”, este deschisă până pe 14 aprilie 2024.