24 noiembrie 2024

O vizitatoare de seamă a Slănicului-Moldova, printre realizatorii uneia dintre cele șapte minuni ale lumii moderne

Din ziarul ,,Curierul Slănicului Moldovei”, nr. 10, marți, 14 august 1912 (prezentat în premieră sub forma unui serial online pe www.desteptarea.ro și www.turism-bacau.ro), aflăm că pe Lista vizitatorilor stațiunii Slănic-Moldova sosiți între 28 iulie – 5 august 1912 și cazați la hotelul ,,Racoviță” (la poziția cu numărul șapte din listă), a figurat și celebra chimistă Margareta Poni (1889 – 1973), fiica savantului Petru Poni, fondatorul Școlii românești de chimie.

Pe atunci, stațiunea Slănic-Moldova era considerată ,,cel mai însemnat loc de băi din țară, principala localitate climaterică, de aer și odihnă din Moldova, socotită un Aix-les Bains al României, unde își dau întâlnire toți acei care doresc să petreacă cu folos timpul de vacanță”.



Iar pe lângă instalațiile noi de tratament, posibilitățile de relaxare și distracție erau dintre cele mai diverse și mai atractive: drumeții prin împrejurimi, serbări dansante, petreceri, concerte, teatru și cinematograf, jocuri sportive și de noroc, muzică militară și orchestre civile.

Din echipa sculptorului care a realizat cunoscuta statuie „Hristos Mântuitorul” de la Rio, a făcut parte și Margareta Poni, alături de Gheorghe Leonida

Persoană extrem de instruită, prof. univ. dr. Margareta Poni a fost licențiată nu doar în chimie, ci și în muzică și sculptură, la Paris, precum și în drept, la Universitatea din Iași.

Inițial, aceasta a urmat la Paris, Conservatorul de Muzică și Școala de Arte Plastice – Sculptură, fiind unul dintre membrii echipei sculptorului Paul Landowski, care a realizat statuia lui „Hristos Mântuitorul” din Rio de Janeiro (Brazilia), alături de un alt sculptor român, Gheorghe Leonida.

Printre puținele persoane, dacă nu chiar singura, care a scos în evideță aspectul mai sus menționat, cel referitor la talentul artistic al Margaretei Poni și la contribuția sa la realizarea statuii de la Rio, a fost prof. univ. dr. Ion Sandu, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Astfel, cu ocazia aniversării a 32 de ani de la deschiderea pentru public a Muzeului ,,Poni-Cernătescu” din Iași și a 50 de ani de la moartea reputatei chimiste, profesorul ieșean a prezentat în detaliu viața Margaretei Poni și a familiei sale, evidențiind meritele notabile ale fiecărui membru. El a a vorbit despre începutul carierei Margaretei Poni, care a călcat pe urmele tatălui său și a devenit chimistă, ca și despre calitățile sale artistice, care au făcut ca aceasta să urmeze și Școala de Sculptură de la Paris, ,,fiind unul dintre autorii mulajului și sculpturii `Hristos Mântuitorul`, din Rio de Janeiro, sculptând mâinile și bustul, în timp ce chipul lui Iisus a fost sculptat de Gheorghe Leonida” (articolul ,,Margareta Poni, comemorată la Muzeul `Poni-Cernătescu` din Iași, de Gabriela A. Rusu, publicat pe site-ul ,,cuzanet.ro”, 18 noiembrie 2023, la https://www.cuzanet.ro/academic/general/margareta-poni-comemorata-la-muzeul-poni-cernatescu.html).

Statuia pe care și-au pus amprenta cei doi artiști români, una dintre minunile lumii moderne

Faimoasa și impunătoarea statuie de la Rio, reprezintă nu doar un simbol al orașului brazilian, ci și un simbol global al creștinismului, lucrarea fiind considerată una dintre cele șapte minuni ale lumii moderne (din 2007). Aşezată pe vârful muntelui Corcovado, statuia are o înălţime de 30 de metri (38 metri împreună cu soclul), o deschidere la nivelul braţelor de 28 de metri și o greutate de de 1. 145 de tone (din care doar capul are 30 de tone), monumentul fiind planificat cu ocazia aniversării a 100 de ani de la declararea independenței Braziliei. Statuia lui Iisus este situată deasupra mării, într-un cadru deosebit de pitoresc, astfel încât poate fi observată din toate părţile oraşului. 

Proiectul statuii a fost iniţiat de doi brazilieni, inginerul Heitor da Silva Costa şi pictorul Carlos Oswald. Însă cei care au realizat statuia au fost sculptorul polonez Paul Landowski şi echipa sa, din care au făcut parte și cei doi sculptori români. Lucrările au durat nouă ani, din 1922 până în 1931. În soclul statuii se află o capelă, unde pot intra 150 de persoane și unde sunt celebrate căsătorii și botezuri.

Cele șapte minuni ale lumii moderne sunt: Marele Zid Chinezesc (China), Colosseumul de la Roma (Italia), Obiectivul arheologic de la Petra (Iordania), Palatul ,,Taj Mahal” (India), Statuia ,,Iisus Mântuitorul” de la Rio de Janeiro (Brazilia), Ruinele incașe de la Machu Picchu (Peru) și Piramida ,,Chichén Itzá” (Mexic).
Margareta Poni, savantă de renume

Chimistă renumită, pedagog, cercetătoare și fondatoare a Filialei Iași a Academiei Române și membră fondatoare a Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iași, Margareta Poni a lăsat o amprentă deosebită în istoria științei și educației. Astfel, pentru întreaga sa activitate didactică și de cercetare desfășurată timp de aproape patru decenii, a fost distinsă cu titlul de ,,Profesor Emerit”. În 1971, Margareta Poni și-a donat casa Consiliului Popular al orașului Iași, cu scopul de a fi organizată ca muzeu memorial dedicat familiei Petru Poni.

În prezent, muzeul poartă numele „Poni-Cernătescu” și face parte din Complexul Național Muzeal „Moldova” din Iași.

Sursa foto: Margareta Poni (fotografie montată pe support de lemn), site-ul ,,clasate.cimec.ro” (Bunuri culturale mobile clasate în Patrimoniul Cultural Național). Deținător: Muzeul Științei și Tehnicii ,,Ștefan Procopiu”, Iași; Statuia ,,Hristos Mâtuitorul”, Arne Müseler / www.arne-mueseler.com, cf. Wikipedia; www.okazii.ro

Romulus-Dan BUSNEA

 

 

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014