Pambac, o afacere de 800 de milioane de lei
Vânzarea societati Pambac SA Bacau, finalizata zilele acesteia, ii va consolida acesteia pozitia in topul producatorilor nationali din domeniul morarit, panificatie si paste. Acesta este rezultatul trecerii pachetului majoritar de actiuni la doi importanti producatori de pe piata agricola, respectiv “Popasul Trebes“, detinuta de omul de afaceri Anton Gutu, si Comfert SRL Bacau, apartinând lui Catalin Grigoriu. Comfert si Popasul Trebes au fost interesate de preluare pentru a-si diversifica gama de produse, care include pe lânga ingrasaminte, seminte sau pesticide si faina alba, malai sau paste fainoase, dar in principal pentru a intra pe piata panificatiei. Vânzarea a fost estimata la peste 10 milioane de euro si s-a incheiat dupa mai multe luni de negocieri.
Avantaje pentru Pambac
Societatea Pambac va avea o serie de avantaje certe in urma tranzactiei. “Pambac si firmele care au preluat pachetul majoritar de actiuni nu formeaza un holding si nici macar un grup de firme, dar vor avea relatii directe de afaceri, iar acestea creeaza o serie de avantaje certe. Unul este ca se minimizeaza riscul fluctuatiei preturilor la cereale. Al doilea avantaj important este ca Pambac are garantia ca va avea tot timpul la dispozitie cereale, din productia firmelor care au preluat actiunile”, a declarat pentru “Desteptarea” Alin Giurea, presedintele Consiliului de Administratie al Pambac SA Bacau.
In ceea ce priveste intentiile concrete ale noilor actionari, presedintele Alin Giurea ne-a declarat ca se urmareste modernizarea morii de porumb, prin retehnologizare si cresterea capacitatii de productie, extinderea retelei de magazine de desfacere Pambac de la 13 la 20, crearea de noi spatii de depozitare a cerealelor pentru Pambac. Iar anul viitor urmeaza cresterea capacitatii de productie a unitatii de paste fainoase.
Bacaul, in topul national al afacerilor cu cereale si panificatie
Reunirea celor trei forte din domeniul agriculturii si panificatiei inseamna, de fapt, adunarea unor afaceri care insumeaza 800 de miloane de lei. Firma Popasul Trebes SRL a inregistrat in anul 2012 o cifra de afaceri de 345 de milioane lei, cu 45% mai mult decât in anul precedent. In prezent, societatea isi desfasoara activitatea in domeniul ingrasamintelor chimice, fiind unul dintre cei mari distribuitori din tara, dar si in domeniul cerealelor, fiind actionar majoritar la Cerealcom SA Bacau. Detine si mai multe spatii de depozitare. Comfert SRL Bacau este unul dintre primii trei jucatori pe piata nationala de seminte, ingrasaminte si pesticide, cu afaceri de peste 388 de milioane lei in 2011. “Ne-am bucurat sa putem face aceasta investitie in Bacau, contribuind astfel la viabilitatea economica si sociala a zonei, unde ne dorim sa construim una dintre cele mai puternice forte din agribusiness-ul national si nu numai”, a declarat Catalin Grigoriu, viitorul director general al Pambac. Pambac vine cu o cifra de afaceri evaluata la circa 50 de milioane de lei anual.
Raducan Ion: “De multa vreme am vrut sa fac o asemenea afacere”
Raducan Ion, omul care a condus peste 30 de ani societatea Pambac, retras din activitate acum sase ani, este optimist in privinta evolutiei societatii. “Noi, batrânii, ne-am retras, iar acesti tineri, cu putere de munca, vor face treaba buna. Am ales varianta cu doi investitori bacauani si dintr-un oarecare patriotism local, desi mai erau si alte variante. Eu am vrut de mult timp sa infiintez un model de afaceri integrate in jurul Pambac, dar nu am reusit atunci si e bine ca s-a intâmplat acum”, a declarat Raducan Ion, pentru “Desteptarea”.
Modelul Porumboiu
Omul de afaceri vasluian Adrian Porumboiu si-a realizat si el business-ul pe o structura de tip holding, in care toate activitatile sunt integrate. El exploateaza peste 50.000 de hectare de teren, este proprietarul mai multor fabrici de panificatie si lactate, in care produce propriile branduri. Totodata, detine o serie de ferme agricole si zootehnice, precum si una dintre cele mai mari fabrici de bio-diesel din sud-estul Europei. Porumboiu mai are si o retea de magazine in Moldova, in care sunt vândute produsele realizate in cadrul grupului: lactate, brânzeturi, produse de panificatie, etc.
De 45 de ani, pâine pentru bacauani
Pambac este unul dintre cei mai importanti producatori din domeniul panificatiei la nivel national, dar in primul rând este principalul furnizor de pâine al bacauanilor de 45 de ani, de la infiintarea societatii, in 1968. Pe atunci, societatea se numea Intreprinderea de Morarit si Panificatie Bacau, cu obiect de activitate fabricarea fainii si specialitatilor de panificatie, macinisul grâului si porumbului. In 1993 se pune in functiune prima linie de paste fainoase scurte de fabricatie româneasca. Investitiile s-au accelerat dupa privatizarea din anul 1995, iar Pambac a inceput sa produca paste fainoase lungi sau sa retehnologizeze celelalte sectii de productie. In anul 1998, Pambac isi adjudeca pozitia de lider national in domeniul productiei de paste fainoase. A urmat lansarea brandurilor proprii Grania, Gata, Flavora etc.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.