Tenisul este unul dintre cele mai populare sporturi în rândul românilor. De aceea, agențiile licențiate și site-urile care oferă pronosticuri îi acordă o atenție deosebită, nu numai în timpul turneelor de Grand Slam, sau în perioadele în care sunt competiții între echipele naționale.
Pe platformele de specialitate, cum ar fi pe promopariuri.ro, pariorii iscusiți fac sugestii de pronosticuri pentru evenimente din „sportul alb”. Oricine se poate inspira din ele, însă și mai bine ar fi ca amatorii să învețe să gândească la fel ca un jucător de elită.
Cu alte cuvinte, toată lumea ar trebui să analizeze jocurile ținând cont de factorii la care se raportează și specialiștii. Iată elementele cele mai importante, care trebuie studiate de fiecare dată:
Profilul jucătorilor
În orice confruntare sportivă, deci și în tenis, există un favorit și un outsider. De cele mai multe ori, statutul este indicat de locul în clasamentul ATP/WTA. Apoi, fiecare jucător de tenis este caracterizat prin formă de moment, motivație, stare fizică, forța serviciului, rezultate în turnee similare ca importanță etc. Pe lângă analizarea istoricului confruntărilor directe, specialiștii îi compară pe combatanți și prin prisma acestor indicatori.
Forma sportivilor
Forma sportivului este un factor foarte important, întrucât tenisul este un sport individual. Dacă un jucător are o zi în care nu îi iese nimic, nu există coechipieri care să îl acopere cu un efort suplimentar. În competițiile feminine oscilațiile de formă sunt mai mari, tocmai de aceea pariorii sunt foarte precauți și studiază rezultatele din săptămâna precedentă. Forma trebuie asociată și cu motivația. Chiar dacă un tenismen trece printr-o perioadă bună, el poate pierde un meci într-un turneu pe care nu îl consideră important. Dacă valoarea, forma și motivația sunt la cote maxime, atunci există argumente pentru un pariu pe victorie.
Preferința pentru suprafața de joc
Una dintre particularitățile acestui sport, de care experții țin cont atunci când analizează jocurile, e reprezentată de variația suprafeței de joc. Sunt trei tipuri principale: zgură, iarbă, ciment. Zgura este o suprafață lentă și favorizează jucătorii răbdători, care preferă schimburile lungi, așteptând greșeala adversarilor. Celelalte două suprafețe sunt mai rapide, fiind preferate de obicei de cei care servesc bine. Un jucător de top se descurcă decent pe orice teren, dar va excela doar pe un anumit tip.
Raportul întâlnirilor directe
Ce s-a întâmplat în trecut în confruntările dintre cei doi jucători are relevanța sa, în special istoricul întâlnirilor pe tipul de suprafață pe care urmează să se joace meciul. În general, dacă nu există o diferență foarte mare de valoare, victoriile se cam împart, dar sunt și cazuri în care un sportiv dezvoltă un complex față de altul și se „blochează” în fața lui, înregistrând o serie mai lungă de înfrângeri. În lumea tenisului, acest complex poartă denumirea de „bad-matchup”.
Puncte slabe și puncte forte
Pariorii acordă o importanță deosebită statisticilor referitoare la ași, la câștigarea propriului serviciu, la erori neforțate, la break-uri etc. Din respectivele statistici reies punctele slabe și punctele forte ale jucătorilor care, puse față în față, pot sugera posibile pariuri, pentru că la agențiile licențiate se poate miza și pe alte piețe decât rezultat final.
Oboseală
Tenisul este un sport foarte solicitant. Un jucător poate avea meciuri chiar zi de zi într-o săptămână. Inevitabil, se acumulează oboseală și crește riscul accidentărilor. Rezistența fizică este mai redusă în cazul sportivilor care revin după accidentări de lungă durată. Chiar dacă s-au antrenat bine, efortul depus în sesiunile de pregătire nu se compară cu cel dintr-un meci real.
Momentul disputării unui turneu
Și momentul în care se desfășoară competiția este important. Dacă vorbim despre un turneu nesemnificativ programat înaintea unui turneu de Grand Slam, atunci este foarte probabil ca jucătorii de top să fie eliminați spre fazele superioare, pentru că au nevoie de timp să se odihnească pentru competiția mai importantă. Atunci apar rezultate care pot fi considerate neașteptate, dar care nu reprezintă nicio surpriză pentru cei ce se pricep și analizează meciurile așa cum trebuie.