20 decembrie 2024

Filatelie: specii dispărute din fauna României

Romfilatelia pune, de joi, 22 februarie, la dispoziția colecționarilor și a publicului larg, inclusiv prin magazinul său din Bacău, o nouă emisiune cu tematica „Faună”, sub titlul generic „Specii dispărute din fauna României”, compusă din patru timbre, un plic „prima zi” și un produs special în tiraj limitat. Romfilatelia readuce în atenția opiniei publice cinci din speciile de erbivore mari, până nu demult parte din fauna existentă pe teritoriul actualei Românii.

Parcul Natural Vânători Neamț este singura arie protejată care și-a asumat prin planul de management „reintroducerea marilor erbivore sălbatice dispărute din fauna României”.



Pe timbrul cu valoarea nominală de 4,60 lei este ilustrat Tarpanul – calul sălbatic (Equus ferus). Caii sălbatici au fost prezenți în stepele înghețate ce se întindeau din Câmpia de Nord Europeană și Siberia. Aceștia au existat și pe teritoriul actualei Românii, dovezile arheologice acoperind aproape întreaga țară.

Elanul (Alces alces) este redat pe timbrul cu valoarea nominală de 5 lei.

Dincolo de Carpați, în Moldova, elanul, denumit „plotun” de strămoșii noștri, a fost și el remarcat în cronicile vremii.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 6 lei este ilustrată specia Saiga (Saiga tatarica). Prezența saigăi pe teritoriul României este certificată în cronicile din secolul al XVI-lea. Țăranii moldoveni o cunoșteau de multă vreme sub numele de „oaie sălbatică”.

Bourul (Bos primigenius) este redat pe timbrul cu valoarea nominală de 13 lei.

Există presupunerea că bourul a dispărut din Moldova undeva în secolul al XV-lea, menținându-se în stare de libertate mai mult decât în alte părți din Europa. Dovadă a prezenței o reprezintă utilizarea peceților cu reprezentări clare a capului de bour cu coarne lungi, în formă de liră.

Colunul (Equus hemionus) este ilustrat pe plicul „prima zi” a emisiunii, fosilele lui fiind găsite pe mari areale: în jurul Mediteranei, la Marea Nord, în Caucaz sau pe malurile Volgăi. Intervențiile umane au făcut ca specia să dispară relativ rapid din peisajul european, efective reduse rămânând în sudul Europei și Caucaz, până prin 500 î.e.n..

Colunul a fost reintrodus în Ucraina, în Rezervația Biosferei Askania-Nova din regiunea Herson, încă din anii ‘50 și în Stepa Tarutino, în Bugeac, începând din 2020.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img