Ilie Boca, absolvent al prestigiosului Institut de Arte Plastice și Decorative „Nicolae Grigorescu” din București, promoția 1967, clasa profesorului Alexandru Ciucurencu, s-a remarcat nu doar ca un talentat artist plastic, ci și ca un susținător fervent al comunității artistice din Bacău și din întreaga țară. Născut la Botoșana, județul Suceava, pe 21 februarie 1937, Ilie Boca și-a dedicat viața artei și a adus un aport semnificativ la dezvoltarea scenei artistice românești și internaționale.
După absolvirea Institutului de Arte Plastice și Decorative, Ilie Boca a devenit membru fondator al Filialei UAP și ulterior a ocupat funcția de președinte al acestei filiale timp de peste 20 de ani. A fost un promotor incansabil al atelierelor de creație pentru artiștii plastici și a contribuit la organizarea unor tabere de creație de amploare, evidențiindu-se ca inițiator al celebrului festival al artei, „Saloanele Moldovei”. De asemenea, Ilie Boca a fost artizanul înființării primei facultăți de artă din Bacău.
Expozițiile personale ale lui Ilie Boca au străbătut țara și străinătatea, lăsând o amprentă puternică în fiecare loc vizitat. Printre orașele în care și-a expus creațiile se numără Bacău, București, Cluj-Napoca, Roma, Kiel și Düsseldorf (Germania), Târgu Mureș, Galati, Suceava, Bistrita, Arad, Timișoara, Zalau, Sibiu, Gura Humorului, Iași, Fălticeni, Corint (Grecia), Chișinău, Lugoj, Basel (Elveția), Piatra Neamț, Geldrop (Olanda), Cairo, Oradea, New York, Dej, Tecuci, Cagliari (Italia), Bendorf, Essen (Germania), Timișoara, Budapesta, etc.
Prestigiul lui Ilie Boca a fost confirmat de numeroase premii naționale și internaționale primite de-a lungul carierei sale artistice. Printre aceste distincții se numără Premiul Caravaggio (Roma, 1984), Marele Premiu Voronețiana (1984), Premiul revistei Flacăra (1988), Premiul pentru pictură al UAP (1989), Premiul al II-lea la Bienala Euro-Asia (Ankara, 1990), Marele Premiu al Saloanelor Moldovei (1992), Marele Premiu al Bienalei Lascăr Vorel (1997), Premiul Special al U.A.P. din Republica Moldova (1997), Premiul Expoziției de Artă Contemporană de la České Budějovice (Cehia, 1999), Premiul „Nicolae Tonitza” (2000), Marele Premiu al U.A.P. (2002), Premiul „Mihail Grecu” (2006), Premiul „Constantin Brâncuși” (2007) ale U.A.P. din Republica Moldova.
În semn de recunoaștere a contribuției sale remarcabile la arta românească, Ilie Boca a primit distincții importante, printre care „Steaua României în Grad de Ofițer” și titlul de Cetățean de Onoare al municipiului și județului Bacău, precum și al localității Botoșana din județul Suceava. În 1997, Ziarul DESTEPTAREA i-a acordat Premiul Special, recunoscând astfel impactul său deosebit în domeniul artistic.
Muzeul de Artă din Bacău găzduiește cu mândrie 75 de lucrări semnate de Ilie Boca, contribuind astfel la păstrarea și promovarea moștenirii artistice a acestui maestru al culorilor și formelor.
Astfel, Ilie Boca rămâne un nume de referință în istoria artei plastice din România, un artist care a adus Bacăul pe harta artei internaționale și a inspirat generații de artiști cu pasiunea și dedicarea sa pentru frumos.