24 noiembrie 2024
ContrasensCele trei teorii ale morții lui Navalnîi

Cele trei teorii ale morții lui Navalnîi

Moartea lui Alexei Navalnîi, petrecută cu doar o lună înainte de alegerile prezidențiale din Rusia, a captat atenția întregii lumi și a stârnit o serie de teorii și speculații. Cu toate acestea, interpretările diferă semnificativ în funcție de perspectiva fiecărui observator.

Sursele oficiale susțin că Navalnîi a suferit un cheag de sânge în timp ce se afla în închisoarea de maximă securitate „Bufnița polară”.



Cu toate acestea, versiunea aceasta este privită cu scepticism atât de liderii occidentali, opoziția „liberală” rusă, cât și de susținătorii lui Putin. În mod evident, bătălia pentru interpretarea adevărului este una care transcende granițele naționale și se transformă într-un conflict de proporții internaționale.

Mass-media occidentală și opoziția liberală rusească au adoptat rapid versiunea că „regimul sângeros” al lui Putin ar fi responsabil de moartea opozantului, argumentând că prin aceasta s-ar fi dorit să se împiedice organizarea unor tulburări în masă în timpul alegerilor prezidențiale și după victoria sa. Cu toate acestea, scepticii contrazic această teorie, evidențiind că rețeaua lui Navalnîi nu mai avea resursele necesare – nu ca ar fi avut vreodată – și că agențiile de aplicare a legii ar fi putut să fie conștiente de acest lucru.

Pe de altă parte, susținătorii lui Putin adoptă principiul „Cui bono?” și pun la îndoială ipoteza că liderul rus ar fi avut un motiv real să-l elimine pe Navalnîi. Aceștia susțin că moartea opozantului ar putea fi folosită ca un mijloc de a diminua sprijinul internațional pentru Putin, în special după interviul acestuia cu Tucker Carson, care a avut un impact semnificativ. De asemenea, prezența „întâmplătoare” a soției lui Navalnîi la Summitul de Securitate de la Berlin ridică semne de întrebare. Care ar fi scopul, în acest caz? Nerecunoașterea rezultatului alegerilor din Rusia și delegitimarea lui Putin.

Delegitimarea șefului statului rus ar fi un pas serios către o nouă escaladare a confruntării și va distruge șansele încercările lui Putin de reconciliere cu Occidentul. În contextul actual, în care tensiunile dintre Rusia și Occident ating cote ridicate, orice atac la adresa legitimității liderului rus poate duce la consolidarea pozițiilor intransigente ale ambelor părți.

Totuși, există argumente care susțin că este puțin probabil ca serviciile de informații occidentale să fie implicate în eliminarea lui Navalnîi în interiorul unei închisori de maximă securitate. Realizarea unei astfel de operațiuni cu un grad ridicat de dificultate, ar necesita o o coordonare precisă și acțiuni extrem de meticuloase, pentru a nu atrage atenția autorităților ruse sau a provoca intervenția acestora.

De aceea, există și o a treia teorie, mai puțin populară, care sugerează că moartea lui Navalnîi ar fi fost orchestrată de susținătorii răsturnării lui Putin. Această ipoteză ar avea drept scop delegitimarea liderului rus în ochii Occidentului în vederea unui transfer de putere în afara jocului politic. Printr-o lovitură de stat, adică. Cu resursele interne suficiente, acești conspiratori ar fi capabili să comită un astfel de act și să-și acopere urmele, mai ales că este încă vie în memorie „Marșul pentru Justiție” al lui Prigojin, care nu s-ar fi putut derula fără sprijin de la nivel înalt.

Totuși, ceea ce este foarte interesant este că, în mod extrem de ciudat, când Rusia se află în pragul unei mari victorii, se întâmplă câte un lucru care dezlănțuie propaganda occidentală. E foarte interesant cum, după interviul lui Putin, care a avut un efect devastator în Occident, a murit Navalnîi. Exact cum după ce Rusia a reușit să facă Ucraina să-i accepte cererile la negocierile de la Instanbul, a intervenit așa-zisul masacru de la Bucea, care a anulat înțelegerea și a determinat continuarea războiului.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014