In timp ce in strainatate in luna decembrie, comerciantii practica preturi din ce in ce mai mici la alimente astfel incât oamenii sa se poata aproviziona pentru sarbatori, in tara noastra, cartofii, alimentul de baza al românilor, s-au scumpit cel mai mult in decembrie 2012, cu 6,53 la suta. De altfel, per ansamblu legumele s-au scumpit cu 5,35 la suta. In paleta scumpirilor s-au inscris si energia electrica, gazele si incalzirea centrala (cu 3,85 la suta).
Pe categorii, in decembrie au crescut fata de noiembrie preturile la alimente cu 0,7 la suta, la nealimentare cu 0,9 la suta, in timp ce serviciile s-au ieftinit modest cu doar 0,2 la suta.
Cresterea medie a preturilor pe total in 2012 fata de anul 2011 este de 3,3 la suta. Banca Nationala a României a fixat pentru anul trecut o tinta de inflatie intre 2 si 4 la suta, iar pentru anul aceasta are un plan si mai ambitios, intre 1,5 si 3,5 la suta.
In pietele din Bacau un kilogram de cartofi costa acum 2 lei, 2 lei un kilogram de ceapa, tot atât unul de morcovi si 3 lei salata, adica aceleasi preturi care s-au practicat si in luna decembrie. Dar, tot in ultima luna a anului 2012, o parte dintre comercianti au vândut rosiile si cu 10 lei pe kilogram, desi cu o saptamâna inainte de sarbatori acelasi produs se vindea cu 6-7 lei pe kilogram. Salata ajunsese sa coste 4-5 lei, in loc de 2-3, iar castravetii 12 lei in loc de 10 lei. Fructele de sezon, portocalele si mandarinele au costat mai mult in decembrie decât acum, circa 5-6 pe kilogram, in timp ce acum cu aceeasi suma se poate cumpara o cantitate dubla. Preturi mari s-au practicat si in supermarketuri.