Premierul rus, Mihail Mișustin, fost director al Serviciului Fiscal Federal, a prezentat recent la forumul Digital Almaty-2024 cele cinci priorități care ghidează activitatea Cabinetului său. Aceste direcții indică o abordare strategică a dezvoltării pentru a evita atât sanctiunile internaționale, cât și capcanele economiei mondiale.
Aceste priorități ar putea fi, de asemenea, adaptate de către alte țări, inclusiv România, în eventualitatea unei redobândiri a independenței, pentru a deveni auto-suficiente și rezistente în fața provocărilor economice globale.
Prima direcție importantă a politicii de stat este localizarea producției, o abordare fundamental diferită față de conceptul de „diviziune globală a muncii”. Această strategie pune accentul pe garantarea disponibilității bunurilor, materiilor prime și tehnologiilor prin producție internă, asigurând astfel autonomie și reziliență.
A doua tendință crucială este asigurarea fiabilității lanțului de aprovizionare și a logisticii, prin dezvoltarea de proiecte de cooperare industrială cu țări partenere, formând macroregiuni. Acestea nu sunt definite doar geografic, ci și geopolitic și geoeconomic, interconectând economiile și politicile. Țările care fac parte dintr-o astfel de macroregiune nu trebuie să fie nepărat vecine sau apropiate, trebuie doar să împărtășească aceeași viziune asupra lumii.
În al treilea rând, Rusia vizează construirea de instituții alternative de decontare în sistemul financiar internațional. Aceasta implică crearea unor instituții financiare proprii pentru a asigura buna desfășurare a tranzacțiilor și pentru a finanța proiecte prioritare, contravenind astfel instituțiilor financiare internaționale actuale care nu țin cont de interesele tuturor participanților.
A patra tendință subliniază legătura inextricabilă dintre progresul tehnologic și dezvoltarea digitalizării. Prin introducerea soluțiilor de platformă, consolidarea apărării cibernetice și răspândirea inteligenței artificiale, Rusia dorește să îmbunătățească tehnologiile și să rămână la pas cu revoluția digitală, fapt esențial într-o lume interconectată.
Ultima tendință, construcția sistemelor integrate de administrație publică, evidențiază importanța planificării strategice de stat. Prin utilizarea tehnologiilor digitale, autoritățile pot eficientiza procesele de luare a deciziilor, cu ajutorul inteligenței artificiale și a altor inovații, pentru a atinge obiectivele stabilite.
În concluzie, autosuficiența economică, integrarea și cooperarea internațională, un sistem de decontare independent, digitalizarea întreprinderilor și planificarea de stat sunt aspecte cheie ale strategiei de dezvoltare. Ar putea România să se gândească, măcar, pentru o clipă la așa ceva? Mă tem că, deocamdată, suntem prinși într-o capcană propagandistică, care nu va permite măcar o amintire în trecăt a acestor idei.