24 noiembrie 2024

Avancronica muzicală

În concertul din aceasta seară, la Centrul de Afaceri și Expoziții Bacău, orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” va susține concertul simfonic ce are în program: „Meiosis”, lucrare în primă audiție a compozitorului luxemburghez Ivan Boumas, Concertul pentru violoncel și orchestră în la minor, op.129 de Robert Schumann și Simfonia I-a în Do Major,op.21 de Ludwig van Beethoven.

Carlo Jans, dirijorul simfonicului, a studiat cu Jan Stulen și Jean-Philippe Rieu la Academia Regală de Muzică din Maastricht (Diplomă de onoare) și cu Jorma Panula în St.Petersbourg.



A colaborat cu RTL Symphony Orchestra, Sonderjyland Symphony Orchestra, Orchestre de chambre d’Aurvegne, Prague Radio Symphony Orchestra, National Polish Radio Orchestra, Brno State Philharmonic Orchestra, Luxembourg Philharmonic Orchestra, OCL Chamber Orchestra Luxembourg, Chamber Orchestra Estro Armonico, Porto Symphony Orchestra, Sibiu Philharmonic Orchestra, Switzerland Chamber Orchestra, Orchestre de chambre Jean – François Paillard.

La șapte ani, Jans a început studiul flautului. A învățat la Luxemburg și Nancy (cu Jacques Mule), a continuat studiile la Conservatoire Royal de Liège, (Diplôme Supérieur de flûte) și a absolvit  cursuri de măiestrie la Academia de Muzică din Köln cu Andràs Adorjàn și s-a perfecționat cu maestrul Aurèle Nicolet. Carlo Jans a obținut titlul de „Doctor în Arte” la Academia de Muzică din Lodz (Polonia).

Din anul 1984, Carlo Jans predă flaut și muzică de cameră la Conservatorul din Luxemburg iar în 1999 a început să dirijeze orchestrele conservatorului. De asemenea, susține adesea cursuri de master în Țările de Jos, Franța, Belgia, Letonia, Germania, Grecia, Polonia, Republica Cehă, Franța, Brazilia, Statele Unite ale Americii, Japonia, China și Rusia.

A lansat peste 50 de CD-uri ca flautist și dirijor, colaborând cu Pavane Records, Calliope, Arco Diva, Bella Musica și Hänsler Classics, ceea ce i-a adus în presa internațională doar review-uri pozitive și o serie de premii, printre care „Grand Prix du Disque” pentru înregistrarea cu muzică de cameră a lui Manuel Roshental.

Câștigător al Concursului Internațional George Enescu (2022), Benjamin Kruithof cântă la un violoncel din secolul al XVIII-lea, realizat de lutierul italian G.B. Guadagnini,  împrumutat de la Universitatea de Arte din Berlin, alteori la un violoncel Testore, împrumutat de „Deutsche Stiftung Musikleben”.

Benjamin Kruithof s-a născut în Luxemburg în familie de muzicieni și a început să cânte la violoncel la vârsta de 5 ani la Conservatoire du Nord cu Raju Vidali. În ultimii ani, Benjamin a studiat cu profesori precum Mirel Iancovici (Conservatorul din Maastricht) și Maria Kliegel (Hfmt Köln). Din 2017, Benjamin este student al profesorului Jens-Peter Maintz la Universitatea de Arte din Berlin și se perfecționează la Academia Internațională de Muzică din Liechtenstein.
În 2020, Benjamin a luat Premiul I, Premiul Publicului și premiul pentru cea mai bună interpretare a compoziției atribuite la „Cello Biennale Competition” [Concursul Bienal de Violoncel] din Amsterdam. Printre celelalte succese ale sale la concursuri se numără premiul „Pablo Casals Award” din Spania (premiu special), „Gabrielli Competition” din Berlin (premiul al doilea), „Anne and Françoise Groben Grand Prix” din Luxemburg (premiul întâi și premiul publicului), „Flame Competition” din Paris (premiul întâi și premiul special), „Leopold Bellan” International Competition din Paris (premiul întâi și premiul publicului), precum și International „Knopf Competition” din Düsseldorf.
Benjamin a concertat cu Orchestra Filarmonicii din Luxemburg, Orchestra Filarmonicii George Enescu, Orchestra de Cameră din Luxemburg, Filarmonica Germaniei de Nord-Vest Herford, Orchestra Simfonică din Liechtenstein și Orchestra de Cameră Est-Vest la Festivalul Enescu. În recital, a cântat la Concertgebouw Amsterdam, Gasteig din München, Kings Place din Londra și Salle Cortot din Paris.
Pasionat de muzica de cameră, Benjamin a participat la diverse academii de muzică de cameră, cum ar fi Academia Seiji Ozawa (2021, 2022), iar în vara anului 2023 va cânta la Mecklenburg-Vorpommern, Grachtenfestival Amsterdam, Krzyzowa Music și Festivalul Enescu.
În februarie 2020 a înregistrat primul său CD Russian Mood cu Orchestra Filarmonică a Germaniei de Nord-Vest Herford pentru casa de discuri Ars Production. Pentru această înregistrare a fost nominalizat la 4 categorii ale concursului „OPUS KLASSIK 2022”.

Muzicolog dr. Ozana Kalmuski Zarea



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014

Abonare