Am intrat in zona temporala a chefurilor mioritice. Ca sa nu va plictisiti cu meniurile-standard pe care vi le tot pregateste soacra, va sugeram sa va inspirati din lista de bucate preferate de catre trei dictatori…
Daca vreti sa petreceti precum Stalin, veti avea parte de supa de varza si carne cu sos de nuci satsivi, de origine georgiana. Hrusciov noteaza ca Stalin servea adesea la dejun o supa ruseasca, o carafa de apa si o carafa de vodca. Invitatii se vedeau pusi in fata situatiei de a servi, de voie, de nevoie, foarte mult alcool. Cu cât invitatul era mai beat si devenea mai ridicol, cu atât aceasta intra mai mult in gratiile sale. Incercati si meniul-vedeta al lui Stalin: pui la cuptor cu sos de nuci (Kotmiss Satsivi – Caucaz)… Ingrediente pentru 4 persoane: 1-2 pui, in greutate 1,5-2 kg; o lingura de ulei; 60 g. unt; sare; piper macinat. Se usuca puiul bine cu prosoape de hârtie, in interior si in exterior, se asezoneaza cu sare si piper, se infasoara strâns cu o ata tare. Se topeste untul si se amesteca bine cu uleiul, apoi se unge bine puiul cu ajutorul unei perii. Incalziti cuptorul la 250 grade C, ca sa aveti ce plati la E-ON. Pe o tava, asezati o grila pe care puneti puiul. Lasati-l 10 minute la cuptor, dupa care rotiti-l cu 180 grade, ungeti-l inca o data cu amestecul de ulei si unt si puneti-l inca 10 minute la cuptor. Reglati apoi cuptorul la 210 grade C, puneti puiul pe fund, cu gâtul in sus si ungeti-l. Lasati-l in cuptor 40 de minute, având grija de a-l unge la fiecare 10 minute cu uleiul cu unt si cu sosul care se strânge in tava. Pentru a verifica daca puiul este bine facut, intepati partea superioara a pulpei cu un cutit ascutit. Daca sosul care se scurge este roz, mai lasati-l inca 5-10 minute, daca este galben, il puteti scoate din cuptor. Sosul de nuci va avea ca ingrediente: 100 g. nuci curatate si macinate; 30 g. unt; doua linguri de ceapa bine tocata; o lingurita de usturoi bine tocat; o lingura de patrunjel; o lingura de faina; doua linguri de otet de vin rosu, 40 cl. de supa de pasare; câteva varfuri de cutit de praf de cuisoare, sofran si de scortisoara; o frunza de dafin; ulei; sare si piper de Cayenne. Verificati asezonarea. Taiati puiul in 4 bucati, asezati-l pe un platou, turnati sosul peste el si serviti-l cald. Pofta buna! Dupa unele dintre chefurile lui Stalin, câte un musafir pleca impuscat. E drept ca n-o sa va pice prea bine la punga daca-i veti trata pe musafiri cu meniul stalinist, dar nu va recomandom sa faceti uz de gloante…
Ati putea opta pentru un meniu marca Saddam Husein, cel care a fost un mare gurmand, dar ura multe dintre mâncarurile occidentale. Prefera carnea de pui si de gazela. Ii placeau castravetii si rosiile, supele si evita dulciurile. Deseori, Saddam spunea: „Ce gustoase sunt mâncarurile fara sare si ulei!” Avea o mare slabiciune pentru renumitul lapte de camila, care era adus din satele de beduini de lânga Tikrit, unde s-a nascut el. Prefera sa bea laptele de dimineata cu pâine si miere. De asemenea, lui Saddam ii placea iaurtul, facut din lapte de camila. Prefera vin roze portughez sau whisky american. Ultima sa masa: carne de gaina cu orez si o ceasca de apa fierbinte cu miere.
Daca vreti sa fiti neaparat patrioti si la capitolul gastronomie, va puteti inspira din preferintele lui Ceausescu, amintite si de Pacepa in „Orizonturi rosii”. Ceapa, brânza, rosii, icre negre, malasolca, pate de ficat proaspat de gâsca, trufe glasate, mâncate direct cu mâna, ar fi o optiune; plus vinul alb. Acum am aflat si ce este malasolca: stiuca eviscerata, care se pune la uscat, de toamna. In serile lungi de iarna se ia o bucata si se desareaza. Intre timp, se fierb câtiva cartofi in coaja. Când cartofii sunt gata, se asaza lânga bucata de peste. Separat, se face un mujdei de usturoi. Omul care devora pantagruielic la partidele de vânatoare carne de salbaticiuni era ahtiat dupa ciorbele de stevie, ardei umpluti, mâncarea de urzici, ochiuri cu spanac, gratar de vita sau pui. Pentru o buna digestie, practicati jocul sau intelectual preferat: septic.