În organizarea Filialei Județene Cultul Eroilor și a filialelor din Bacău ale Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Retragere și în Rezervă (ANCMRR) și Asociației Naționale a Veteranilor de Război (ANVR), la Cercul Militar din Bacău a avut loc, marți, 23 ianuarie, un simpozion dedicat sărbătoririi a 165 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române. La eveniment au fost prezenți membri ai asociațiilor organizatoare și ai altor asociații naționale ale militarilor în rezervă, preoți, profesori și elevi de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” și de la Școala Gimnazială „Mihai Drăgan”.
La deschiderea manifestării, Muzica militară a Garnizoanei Bacău a intonat Imnul de Stat al României și Hora Unirii. Mr. (r) Gicu Moraru a venit, de la Asociația Tradiții Militare Românești din Bacău, cu doi elevi ai Colegiului Tehnic „N. V. Karpen”, toți trei costumați în uniforme militare specifice perioadei în care a fost condusă România de domnitorul Cuza.
Despre semnificația evenimentului de la 24 ianuarie 1859 și despre principalii săi actori au susținut alocuțiuni Mihaela Băițan – directoarea Filialei Bacău a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, Dănuț Voicu – președintele Filialei Județene Cultul Eroilor, col. (rtr) Costel Ciupercă – președintele Filialei Bacău a ANCMRR, generalul de flotilă aeriană dr. Vasile Florea – președintele Filialei Bacău a ANVR, istoricul și colecționarul Vilică Munteanu și preotul Iulian Ichim.
Prof. Mihaela Băițan a evocat reformele înfăptuite de Al. I. Cuza, organizarea și dotarea armatelor celor două principate unite, dar și prezența Misiunii militare franceze la noi în acea perioadă. Dănuț Voicu a evocat personalitatea excepționalei principese Elena Cuza, soția domnitorului, iar Costel Ciupercă a vorbit despre personalitatea revoluționarei Ecaterina Cocuța Conachi Vogoride, implicată profund și semnificativ în înfăptuirea actului Unirii Principatelor, și despre complotul pentru abdicarea domnitorului. Iar Vasile Florea a evocat personalitatea lui Vasile Alecsandri, unul dintre sfetnicii luminați ai domnitorului Cuza. Prof. Vilică Munteanu a descris, pe scurt, numeroasele piese care se află în colecția personală de monede dedicate Unirii Principatelor și corifeilor ei, multe expuse într-o expoziție organizată la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, iar preotul Iulian Ichim a ținut să facă precizări cu privire la modul în care este și ar trebuie percepută corect secularizarea averilor mănăstirești înfăptuită de Al. I Cuza, un act cu profunde semnificații patriotice din partea domnitorului.
La final, un grup de eleve de la Colegiul „Eminescu” au susținut un scurt moment poetic dedicat Unirii Principatelor.
Participanții au depus, apoi, o coroană de flori la bustul domnitorului Al. I. Cuza din curtea Școlii Gimnaziale care îi poartă numele.
Pe 24 februarie s-au împlinit 165 de ani de la alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al principatelor Moldova și Țara Românească. Pe 5 ianuarie 1859 domnitorul a fost înscăunat la Iași, iar pe 8 februarie 1859 Al. I. Cuza intra triumfal și în București.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.