În fiecare an, luna ianuarie este dedicată conștientizării și informării asupra cancerului de col uterin prin intermediul unei campanii menite să sublinieze importanța prevenirii, diagnosticării timpurii și tratamentului acestui tip de cancer. În acest an, accentul se pune pe necesitatea vaccinării, screening-ului și tratamentului rapid, cu scopul de a reduce impactul negativ al acestei maladii asupra sănătății femeilor din România.
Cancerul de col uterin poate fi prevenit și tratat cu succes prin vaccinare și screening. Cu toate acestea, rămâne unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer și o cauză importantă de deces prematur în rândul femeilor la nivel global.
Deși incidența și mortalitatea prin cancer de col uterin au scăzut semnificativ la nivel european, România se confruntă în continuare cu cea mai ridicată incidență și mortalitate din Uniunea Europeană. Conform datelor din 2022 ale Sistemului European de Informații cu Privire la Cancer (ECIS), incidența în România este de 32,6/‰00 femei, de 5 ori mai mare decât în Finlanda, iar mortalitatea este de 16,8/‰00 femei, de 8 ori mai mare decât în aceeași țară.
În 2020, 11,10% din cazurile noi și 13,43% din decesele provocate de cancerul de col uterin în Europa au fost înregistrate în România. În județul Bacău, în primele 9 luni ale anului 2023, s-au înregistrat 63 de cazuri noi și 29 de decese.
Peste 95% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecția cu virusul papiloma uman (HPV). Vaccinarea anti-HPV reprezintă o formă eficientă de prevenție împotriva cancerului de col uterin, dar acoperirea vaccinală în România rămâne scăzută. Cu toate că vaccinarea anti-HPV a fost introdusă în programul național de vaccinare încă din 2008, reticența față de vaccinare a fost un obstacol major. Cu eforturi sporite, în 2023, au fost administrate 1553 de doze de vaccin anti-HPV în județul Bacău.
Prin Ordinul MS nr. 3.120 din septembrie 2023, categoriile populaționale eligibile pentru vaccinarea anti-HPV au fost extinse, cuprinzând fete și băieți cu vârsta între 11 și 19 ani, precum și femei cu vârsta între 19 și 45 de ani, care beneficiază de o compensare de 50%.
Programele de screening, care includ testul HPV și testul Babeș Papanicolau, sunt esențiale în detectarea leziunilor precanceroase sau a cancerului de col uterin. Acestea contribuie la reducerea incidenței și mortalității, diminuând suferința și costurile umane și financiare pentru femei, familiile lor și societate în ansamblu.
În concluzie, conștientizarea, informarea și acțiunea imediată reprezintă cheia prevenirii și controlului cancerului de col uterin. Prin campanii eficiente, extinderea programelor de vaccinare și îmbunătățirea accesului la screening, putem contribui la salvarea de vieți și la îmbunătățirea stării de sănătate a femeilor din România.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.