Ești pe cale să ajungi acasă. A fost o zi lungă și tot ce îți dorești cu ardoare e să se încheie. Abia aștepți să te bucurați de ultimele ore din zi. Așa că nu-ți dorești altceva decât să deschizi ușa locului în care te simți cu adevărat acasă. Următorul lucru pe care îl faci este să stai în fața lui. Dacă este aprins, cu atât mai bine. Apoi pleci în căutarea aliaților tăi. Cu o carte, un pahar de vin, o pătură, în compania celor dragi, savurând un film sau ascultând discul preferat. Uneori nu trebuie să mergi prea departe pentru a găsi paradisul. Acesta poate fi în sufrageria ta, de exemplu. Acesta este unul dintre avantajele de a avea un șemineu acasă, dar mai sunt și altele și le-am adunat în acest articol care cu siguranță te va încălzi, pur și simplu.
Pare mult prea evident, dar este important de reținut: șemineele aduc căldură în toate colțurile casei tale. Această căldură se răspândește rapid și, în plus, este diferită de încălzirea dată de calorifere. Este o căldură care este mai intimă, mai specială și mai fermecătoare.
Pentru că, în fața lor, se trăiesc momente magice. Șemineele devin punctul de întâlnire pentru familia și prietenii tăi. Locul preferat pentru a continua conversațiile, pentru a vă povesti cum a decurs ziua, pentru a vă bucura de un weekend de relaxare…
Pentru că sunt o completare ideală pentru depozitarea obiectelor mici. În funcție de designul unui șemineu, pe rafturile acestuia poți așeza câteva dintre cărțile, lumânările sau florile tale preferate. Iar vara, ce facem cu ele?
Profitând de faptul că în această perioadă a anului nu le aprindem, putem profita de golul lor pentru a crea compoziții cu diferite elemente sau chiar cu lemne de foc.
Nu vă veți putea lua ochii de la ele. Șemineele au ceva care te captivează. Chiar dacă nu vrei, ochii nu ți se vor putea dezlipi de ele și vei petrece câteva minute în plus față de cele pe care le plănuiseși.
Nu știm dacă e vorba de culoarea flăcării, de intensitatea sau de mișcarea lor, dar șemineele au un „je ne sais quoi” care le face să fie în centrul atenției. Cum ar fi dacă ele ar fi cele care s-ar ocupa să-ți ureze noapte bună? Pentru că dormitorul este un alt loc dintre cele mai bune pentru amplasarea unui șemineu.
Și, în sfârșit, șemineele sunt sinonime cu calitatea și, din acest motiv, un șemineu adaugă valoare locuinței tale, îmbunătățindu-o prin simpla sa prezență.
Șemineele ne-au însoțit din timpuri imemoriale
În primul rând, în bucătării, pentru a face rețetele să devină realitate și pentru a ne ține de cald în colțurile reci ale iernii. Treptat, au devenit locul de întâlnire al familiilor și au fost construite în alte încăperi. Există chiar și șeminee în baie sau în dormitor, așa cum am amintit mai devreme.
Aspectul primelor șeminee nu a fost același cu cel de acum și, în timp, vechiul cuptor a evoluat la stadiul actual de șemineu. Dacă la început erau doar cuptoare din lut cu găuri în tavan pentru a lăsa să iasă fumul de la focuri, în zilele noastre, designul a reușit să creeze șeminee unice, în diferite stiluri, care stabilesc tendințe în materie de decor.
Și ție cum îți plac: șemineele clasice sau moderne, deschise sau închise, din fontă sau din cărămidă? Indiferent de modul în care alegi, un șemineu poate defini personalitatea casei tale, poate adăuga un plus de valoare și poate crea o cameră unică.
Dezavantajele de a avea un șemineu în casă
Nu toate sunt avantaje, este adevărat. Cu un șemineu pe lemne, temperatura nu poate fi reglată ca la un termostat. Căldura emisă de foc este cea pe care o vei avea și va depinde doar de cantitatea de lemn care arde sau de cărbuni.
Întreținerea unui șemineu pe lemne este mai complexă decât alte tipuri de șeminee. Reziduurile (cenușa) lăsate de arderea lemnului trebuie îndepărtate din când în când.