Energia electrica, gazul sau apa – legate de asigurarea obligatorie a locuintei
Acesta va fi, din câte se pare, dictonul in anul 2013. Dupa mai bine de un an si jumatate de când primariile trebuiau sa aplice amenzi celor care nu si-au asigurat locuinta, statul a realizat ca nu-i va convinge pe oameni sa se asigure decât… fortat. Asadar, se pregatesc noi reguli, iar una dintre variante ar fi chiar ca oamenii sa fie in imposibilitatea de a achita facturile la utilitati daca nu prezinta in prealabil dovada incheierii unei polite de asigurare.
„Se discuta la toate nivelurile o modificare a legii in asa fel incât sa nu mai existe aceasta confuzie intre asigurarea obligatorie si cea facultativa si cu, probabil, constrângeri mai puternice, in asa fel incât toata lumea sa se asigure, ca si la masini”, a declarat directorul general adjunct al PAID, Radu Popescu, pentru televiziunile nationale. Exista si o varianta de coercitie care ar putea fi adoptata. Parlamentul din Turcia a impus aceasta plata prin câteva masuri, una din ele fiind si faptul ca ca cetatenii nu-si pot plati impozitul, lumina sau alte utilitati pâna nu prezinta asigurarea obligatorie. Acesta nu ar fi singurul efect al noii legislatii, care va fi gândita sa fie mai aspra. De acum, si amenzile s-ar putea aplica cu rigurozitate, ceea ce pâna acum nu s-a intâmplat din diverse motive. Unul ar fi ca din 2011 incoace au avut loc mai multe tururi de scrutin si ar fi fost imprudent din partea candidatilor sa impuna biruri in an electoral.
Asigurarile, in picaj
Statisticile lunare puse la dispozitie de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) arata ca si in luna decembrie numarul politelor incheiate a fost destul de mic. 8.349 de locuinte din intreg judetul erau asigurate pe final de an, un numar infim in comparatie cu totalul de locuinte, dupa recensamântul din 2011, adica peste 267 de mii. Fata de inceputul anului, numarul politelor valabile in judetul nostru a scazut cu nu mai putin de 10.000 de polite. In lunile aprilie, mai ale anului trecut peste 18.000 de bacauani aveau asigurare, dar aceasta si pe fondul isteriei create cu un an in urma când s-a vorbit pentru prima data de amenzi in cazul celor care nu au asigurata casa. Asiguratorii recunosc ca rata de reinnoire a politelor a fost foarte mica, tocmai din cauza ca primarii nu au aplicat amenzi. „Reinnoirile sunt la jumatate. 80 la suta din cei pe care ii informam ca nu mai au o polita valabila sustin ca vor veni sa o reinnoiasca atunci când vor avea banii necesari”, declara Florin Misaila, directorul unei societati de asigurare bacauane.
Politia Primariei Bacau sustine ca nu a avut in atributii in aplicarea unor amenzi in acest domeniu.
Daca se ia in calcul modificarea legii, poate in noul text se vor regasi si informatii clare privind autoritatile care trebuie sa aplice amenzi, in ce cuantum, in ce interval si care vor fi metodele de constrângere legale.
Potrivit legislatiei actuale, sanctiunile in cazul neincheierii unei polite obligatorii pentru locuinte variaza de la 100 la 500 de lei. Asigurarea acopera insa doar trei riscuri de catastrofa naturala: este vorba de cutremur, inundatii si alunecari de teren, pentru o suma asigurata de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro in functie de tipul de constructie.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.