În inima orașului Târgu Ocna se înalță, ca o mărturie a timpurilor trecute, Mănăstirea Raducanu – Buna Vestire. Această bijuterie arhitecturală a fost ridicată la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea, prin eforturile marelui logofăt Ion Buhuș și ale târgovețului înstărit Pavăl. Biserica Răducanu se distinge ca un monument reprezentativ pentru barocul târziu moldovenesc.
Unul dintre elementele deosebit de remarcabile ale acestei biserici este clopotul său cel mare, turnat în Sfântul Munte Athos, având o inscripție în limba greacă care atestă data de 10 noiembrie 1810. Acest clopot este expus cu mândrie în fața bisericii și reprezintă o comoară istorică adusă în această comunitate la începutul secolului al XIX-lea.
Pe lângă valoarea sa istorică și arhitecturală, Biserica Răducanu adăpostește mormântul marelui om politic și scriitor, Costache Negri, născut în 1812 și trecut la cele veșnice în 1876. Mormântul acestuia poate fi găsit în exteriorul bisericii, în apropierea peretelui sud-estic.
O altă caracteristică unică a Bisericii Răducanu este prezența textului francez în pisanie, ceea ce o face o excepție rară în peisajul bisericilor românești. Această adăugire conferă bisericii o notă distinctivă și ilustrează diversitatea culturală care a marcat acele vremuri.
Biserica nu a fost ferită de încercările timpului, fiind devastată de atacurile turcilor în 1821. Cu toate acestea, comunitatea locală a reușit să refacă și să repicteze biserica în 1830, inclusiv catapeteasma. Astfel, Biserica Răducanu nu doar supraviețuiește, ci strălucește în continuare, ducând mai departe povestea sa impresionantă.
Părți din vechea incintă a bisericii, un zid de 5.20 metri dotat cu porți de stejar, câteva construcții anexe și un turn cu gang boltit sunt doar câteva dintre elementele păstrate care aduc la viață istoria și autenticitatea acestei bijuterii arhitecturale. Biserica Răducanu rămâne nu doar un loc de închinare, ci și o comoară culturală și istorică ce merită să fie explorată și admirată.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.