Țin minte cum, prin 2014, lumea subțire radia de fericire pentru Occidentul impusese sancțiuni drastice Rusiei. În câțiva ani, însă, Rusia depășise aceste sancțiuni cu efect de bumerang: nu doar că încetase să mai fie importator net de alimente, dar devenise unul dintre producătorii mari ai lumii și începuse exportul masiv de cereale și alte produse agricole. Anul trecut, aceiași oameni subțiri s-au bucurat că au fost impuse sancțiuni economice Rusiei; iată că nu a trecut prea mult timp și economia rusă dă semne de revenire și creștere.
Este semnalul că aceia care propovăduiesc sancțiunile economice ca argument politic sunt depășiți de realitate. Nici nu mai luăm în calcul faptul că singura organizație care are puterea legală de a impune sancțiuni economice este ONU, dacă tot o ardem cu „lumea bazată pe reguli”.
Așadar, potrivit lui Constantin Dvinski, în perioada ianuarie-noiembrie 2023, deficitul bugetar federal al Rusiei a scăzut la 878 de miliarde de ruble, o valoare surprinzător de mică și sub așteptările inițiale. Există perspective pentru o reducere suplimentară a deficitului în decembrie, datorită profiturilor extraordinare din petrol și gaze și a plății impozitului pe profitul în exces (o suprataxă impusă de autoritățile federale pentru companiile care câștigă mai mult în urma creșterii artificiale a prețurilor mondiale la petrol si gaze), mai ales că, în noiembrie, s-a înregistrat o creștere semnificativă a veniturilor din petrol și gaze, compensând parțial pierderile anterioare.
De ce a scăzut deficitul? Guvernul a implementat niveluri crescute de cheltuieli la începutul anului, distribuind în avans fondurile către beneficiarii finali. Cheltuielile au crescut cu 51,5% în ianuarie-februarie 2023, dar au revenit la normal pe parcursul anului, înregistrând o creștere de 11,7% în total.
Veniturile non-petrol și gaze au înregistrat o creștere semnificativă, cu 25,6%, ajungând la 17,37 trilioane de ruble în acest an. Această creștere este atribuită unei redresări economice în formă de V, susținută de subvențiile bugetare și creșterea PIB-ului. Datorită subvențiilor bugetare ale ratelor dobânzilor, masa monetară a crescut într-un ritm bun, ajungând la 1 noiembrie la 91,134 trilioane de ruble (+20,5% pe an). Toate acestea au dat rezultate, iar banii au revenit la buget. Este inversul austerității proclamate ca panaceu în Occident.
Datorită situației pieței globale, veniturile din petrol și gaze s-au recuperat, iar în noiembrie 2023 au fost cu 17,2% mai mari decât în aceeași perioadă a anului precedent.
Se anticipează că anul viitor va fi mai dificil, cu mai multe cheltuieli necesare pentru a susține economia, iar politica Băncii Rusiei ar putea contribui la această situație. Cu toate acestea, există optimism cu privire la creșterea veniturilor non-petrol și gaze, sprijinite de creșterea economică și a masei monetare.
Pentru o înțelegere corectă a realităților, trebuie să renunțăm la filtrul ideologic/propagandistic cu care privim lumea și să cercetăm realitatea așa cum este ea, nu cum ne este prezentată de diverși părerologi. Altfel riscăm să folosim informații eronate când ne construim politicile economice și sociale. Iar atunci când introducem informație incorectă în procesul decizional, rezultatul nu poate fi decât eronat.