„Am redus furturile si am dublat investitiile”
“Ne-am organizat mai bine productia si am avut o atitudine corecta fata de agentii economici. Am atras clienti din alte judete, am creat concurenta si am obtinut preturi bune. Si pentru 2013, la licitatia din decembrie, când am vândut peste 70 la suta din masa lemnoasa pe picior, am obtinut preturi bune. E important sa asiguri transparenta si sa stii sa-ti prezinti marfa.”
Viorel Ghelasa, directorul DS Bacau
Intr-un proces de al carui rezultat depind 45.000 hectare de padure, Directia Silvica (DS) Bacau a obtinut, la sfârsit de an, o victorie importanta. Litigiul a fost deschis de Paltin Sturdza, care se considera mostenitor al familiei Ghika si solicita, in aceasta calitate, 32.000 ha din padurile judetului Bacau. Tribunalul Sf. Gheorghe i-a dat câstig de cauza, mai mult, desi Sturdza ceruse retrocedarea a 32.000 ha, i-a dat 45.000 ha, cât era trecut intr-o cerere mai veche. “Restituirea a 45.000 ha padure ar crea mari probleme din punct de vedere organizatoric pentru ca afecteaza patru ocoale silvice, dar mai ales pentru ca exista hotarâri de retrocedare emise deja pentru alti proprietari, cum ar fi Obstea Muncelului, veteranii de razboi si un alt Sturdza”, arata Viorel Ghelasa, directorul DS Bacau. Tribunalul Sf. Gheorghe a luat in considerare suprafata aflata in posesia familiei Ghika in 1872, si nu cea din 1948, desi, in acest interval, proprietarul a vândut din paduri. DS Bacau a recuzat completul de judecata si a solicitat stramutarea procesului. Ambele solicitari au fost aprobate, astfel incât procesul va fi rejudecat la Satu Mare, primul termen fiind in februarie 2013. “Faptul ca am reusit toate acestea inseamna ca am incheiat cu bine anul 2012 si avem premise favorabile pentru 2013”, afirma seful DS Bacau.
„Am atras clienti din alte judete”
Si din punct de vedere economic, “2012 a fost un an exceptie pentru ca este prima data când ducem cifra de afaceri la 75.259.000 lei, media anilor anteriori fiind de 60.000.000 lei”, arata Viorel Ghelasa. Existând o piata a lemnului favorabila, cu cerere mare atât “pe fir”, adica in padure, cât si pentru lemnul fasonat, DS Bacau a vândut mai mult. Concret, DS Bacau nu a mai vândut lemnul la marginea drumului, ci numai in centrele de sortare. Investitiile in aceste centre fac parte din strategia DS pe 2013. De asemenea, DS va creste nivelul tehnic al lucrarilor din padure si “va apropria personalul de teren”, prin instruiri si schimburi de experienta. “Telul nostru este sa lasam padurea cel putin in starea in care am preluat-o de la generatia anterioara. Pe timpul lui Ceausesscu, a avut parte de o gospodarire foarte buna. Este ceea ce spun si specialistii din Ungaria, Polonia sau Austria când laudam felul in care arata padurile noastre, anume ca este meritul regimului comunist.”
Toata infrastructura e reabilitata
Furturile de lemn, atât cele din padurile statului, cât si cele din padurile private pazite de DS Bacau, au scazut, anul trecut, de la 7.400 mc la 2.400 mc, “ceea ce, la 200.000 ha de padure, e un lucru bun,” sustine Viorel Ghelasa. Daca e vorba de investitiile finantate din surse proprii, “2012 e un an in care am realizat dublu fata de anii anterori”, afirma Viorel Ghelasa. Cu 1,9 milioane de lei, a fost finalizat noul sediu al DS Bacau, situat in Parcul Dendrologic, iar cu 826.447 de lei au fost achizitionate tractoare, utilaje de exploatare forestiera si lucrari in pepiniere in valoare de 1,5 milioane (15 miliarde de lei vechi). Din fondul de accesibilizare, s-au obtinut 4,75 milioane de lei, din fonduri europene 2,06 milioane de lei prin BDCE, iar de la Guvern, 9,3 milioane de lei. Banii au fost folositi pentru corectarea torentilor din zona de munte si pentru reabilitarea drumurilor forestiere, toata infrastructura afectata de inundatii fiind reabilitata. Profitul realizat de DS Bacau in 2012 a depasit 10.000.000 lei (100 de miliarde de lei vechi), ceea ce inseamna ca “suntem o institutie eficienta”, apreciaza directorul DS Bacau.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.