22 ianuarie 2025

Medalii „Centenarul Eroului Necunoscut” oferite de Filiala Bacău Cultul Eroilor

Filiala „Colonel Corneliu Chirieș”, din Bacău, a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” a acordat, duminică, 19 noiembrie, primele medalii „Centenarul Eroului Necunoscut” din lotul de medalii bătute din proprie inițiativă. Evenimentul a avut loc la Biserica „Sfânta Treime” din incinta Inspectoratului de Jandarmi Județean „Ștefan cel Mare”, instituție cu care filiala are o bună colaborare în organizarea activităților ei. În 2023, Filiala a marcat împlinirea a 31 de ani de la înființare.

După slujba duminicală oficiată de părintele paroh Paraschiv Banciu, președintele Filialei Cultul Eroilor, Dănuț Voicu, a evocat importanța înființării, în 1919, a Societății „Mormintele Eroilor Căzuți în Război” și, în 1991, a Asociației Naționale Cultul Eroilor (ANCE) „Regina Maria”, iar în 1992 a Filialei din Bacău a ANCE. De asemenea a fost evocată semnificația declarării anului 2023 ca An cultural-militar-religios al Eroului Necunoscut.



La final, Biroul Executiv al Filialei Județene Cultul Eroilor a acordat Medalia „Centenarul Eroului Necunoscut” colonelului Eusebiu Bârnat, inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean „Ștefan cel Mare”, și părintelui Paraschiv Banciu. Col. Eusebiu Bârnat a oferit, la rândul său, Filialei Cultul Eroilor placheta Inspectoratului Județean de Jandarmi.

La eveniment au fost prezenți și prim-vicepreședintele Filialei, Cristinel Aioanei, vicepreședinții Vilică Munteanu și col. (rtr) Nicu Pavel, secretarul executiv – Petru Done și col. (rtr) Stelian Cojocaru, membru al Consiliului Director, care a venit costumat într-o uniformă specifică ofițerilor Armatei Române din Primul Război Mondial.

Filiala Bacău a ANCE a fost înființată pe 22 iulie 1992 și a fost condusă timp de 17 ani de colonelul Corneliu Chirieș (n. 1928-d. 2009) și timp de 12 ani de colonelul Paul Valerian Timofte (n. 1953-d. 2021). Alături de cei doi președinți, în conducerea filialei și a subfilialelor au intrat și reprezentanți ai autorităților locale, comandanți ai Garnizoanei Bacău și ai unor unități militare, veterani de război, cadre didactice și oameni de cultură.  Au fost inițiate acțiuni pentru stoparea degradării monumentelor eroilor din județ. A fost reconstruit Cimitirul Eroilor Lazaret din Bacău, a fost organizate ample manifestări de omagiere și comemorare a memoriei Eroilor Neamului, în special pe locurile în care s-au dat lupte istorice, manifestările de pe Dealul Coșna fiind deja la a 24-a ediție.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img