Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat datele referitoare la producția și importul de petrol al României pe primele 9 luni. Datele oficiale nu spun, însă, întregul adevăr: consumul de petrol a scăzut cu aproape 10 procente.
În primele nouă luni ale anului 2023, industria petrolului din România a înregistrat o producție de 2,103 milioane tone echivalent petrol (tep), marcând o ușoară scădere de 4% față de aceeași perioadă a anului precedent, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS).
În paralel, importurile de țiței au înregistrat un declin de 11,8%, ajungând la 5,705 milioane tep, în comparație cu aceeași perioadă a anului 2022.
Potrivit Prognozei echilibrului energetic emise de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP), se anticipază o continuare a tendinței descendente în producția internă de țiței până în 2026.
Se estimează că producția de țiței va ajunge la 3,050 milioane tone echivalent petrol în 2023, reflectând o scădere de 2,3% în comparație cu anul precedent. Acest declin este explicat în mare măsură de declinul natural al zăcămintelor și de menținerea unităților existente de producție.
CNSP avertizează asupra unei traiectorii descendente în producția de țiței pentru perioada 2023-2026, cu un ritm mediu anual de -2,2%. Astfel, estimările pentru anii următori sunt de 2,98 milioane tep în 2024 (scădere de 2,3% față de anul anterior), 2,91 milioane tep în 2025 (scădere de 2,3%) și 2,855 milioane tep în 2026 (scădere de 2%).
În contrast, importul de țiței este prognozat să înregistreze o creștere semnificativă în aceeași perioadă, cu un ritm mediu anual de 4,1%. Pentru 2023, se estimează importuri de 9,215 milioane tep, în creștere cu 5,1% față de anul precedent. Perspectivele pentru anii următori indică o creștere continuă: 9,65 milioane tep în 2024 (creștere de 4,7%), 10 milioane tep în 2025 (creștere de 3,6%) și 10,3 milioane tep în 2026 (creștere de 3%).
Ce nu spune comunicatul oficial?
Conform datelor din comunicatul oficial, importurile în primele nouă luni din 2022 au fost de 6,468 milioane tep, iar producția internă a fost de 2,190 milioane tep, dacă facem calculele cu metoda de trei simplă.
Dacă echivalăm producția și importul cu consumul, având în vedere că, în general, ceea ce se produce/importă se și consumă, rezultă că, în primele nouă luni ale acestui an, consumul total a fost de 8,658 milioane tone echivalent petrol.
Calculând diferența între cele două perioade, obținem o scădere de aproximativ 0,85 milioane tep, ceea ce reprezintă o reducere semnificativă de aproximativ 9,8% în consumul total de țiței în primele nouă luni ale anului 2023 față de aceeași perioadă a anului 2022.
O scădere semnificativă a consumului de petrol poate indica o descreștere a activității economice, deoarece petrolul este un factor esențial în multe sectoare, precum transportul, industria și producția de energie. Reducerea consumului poate sugera o diminuare a cererii pentru bunuri și servicii, ceea ce poate afecta negativ creșterea economică.
Un singur scenariu poate să anuleze verdictul de mai sus și anume o creștere bruscă a eficienței energetice: punerea în funcțiune a unor instalații care să consume mai puțin sau care să fie alimentate cu energie din alte surse.
Totuși, pentru o scădere cu 10% a consumului de petrol, ar fi trebuit să aflăm despre o revoluție în eficientizarea consumului.
Desigur, consumul scade pentru că scade cererea industriei. Dar partea bună este că, pe măsură ce industria produce tot mai puți, scad și emisiile de carbon. Asta ar trebui să-i bucure pe unii…