În data de 11 noiembrie 2023, Grupul de Acțiune Coșna, reprezentând cu mândrie România, a participat la un eveniment deosebit în localitatea Villelongue-dels-Monts, marcând astfel cei 105 ani de la semnarea armistițiului care a pus capăt Primului Război Mondial. Cu onoare și solemnitate, delegația a adus un omagiu soldaților francezi și români căzuți în Marea conflagrație, iar eforturile lor remarcabile merită cu prisosință atenția publicului.
Ceremonia organizată de Souvenir Français, sub îndrumarea Domnului General Gill Glin și în prezența unor înalte oficialități, a fost un moment de adâncă comemorare și reflectare. Subprefectul de Céret, Dominique DEZERT-SANCHEZ, a fost printre oficialitățile de seamă care au participat la acest eveniment plin de semnificație.
Un moment special al ceremoniei a fost dedicat căpitanului Paul Berge, un erou originar din zona Villelongue-dels-Monts, care și-a lăsat amprenta eroică în istoria militară participând activ la reorganizarea Armatei Române în timpul Marelui Război. Căpitanul Berge a căzut pe câmpul de luptă de la Coșna, în fruntea Regimentului 16 Infanterie, rostind cuvinte care ră resonat în timp: „Înainte băieți! Nu vom muri niciodată!”
Evenimentul a fost încununat de o impresionantă slujbă religioasă bilingvă, oficiată de un sobor de preoți remarcabili, printre care Monseniorul Marc ALRIC, Episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei de Vest și de Sud, preotul mănăstirii ortodoxe Priora Santa Maria del Vilar, Siméon MUREȘAN, și preotul-militar Cătălin-Gheorghe SIMION, reprezentantul Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni.
Delegația Grupului de Acțiune Coșna a fost condusă de către Ion Luncanu, Președintele Asociației 15 Dorobanți Războieni, alături de istoricul și pasionatul de reconstituiri istorice, Cătălin Sandu, Părintele militar Cătălin-Gheorghe Simion, și francezul cu sânge (și) român, Jean-Christian Tirat, reporter de război al agenției Sygma. În grup s-au remarcat și doamna Ana Simion, purtătoare a unui costum popular tradițional bucovinean, și doamna jurnalist Ruxandra Lucia Dumitrescu.
Tricolorul național a fost înaripat de cele două drapele de luptă ale Regimentului 15 Infanterie Războieni și ale Regimentului 16 Infanterie Fălticeni, aducând un simbol puternic al unității și onoarei.
La finalul ceremoniei, delegației li s-au înmânat diplome și medalii comemorative, inclusiv Medalia de Bronz a Souvenir Français, ca o recunoaștere a serviciilor aduse în evocarea acestui moment istoric.
De asemenea, la mănăstirea ortodoxa din Villelongue-dels-Monts, a fost dezvelită o piatră comemorativă în memoria ofițerului Paul Berge și în semn de omagiu pentru Valorile Tradițiilor Militare Franco-Române.
Această zi remarcabilă a reiterat importanța recunoașterii și comemorării sacrificiului înaintașilor, aducând în același timp un puternic omagiu eroilor căzuți în Marele Război. Grupul de Acțiune Coșna transmite sincere mulțumiri susținătorilor, în special SC Aerostar Bacau, domnului Colonel (r) dr. Dan Prisacaru, director al Filialei Moldova (Iași) a Muzeului Militar Național ,,Regele Ferdinand I”, precum și altor persoane de bine care au înțeles importanța transmisiunii mesajului către noile generații.